Trollflöjten/Malmö Opera


Fullträff för Malmö Opera

Äntligen får vi se en fulländad Trollflöjten. Dessutom är den på tyska, det är underbart.

Ungerska regissören Tamás Ascher och hans konstnärliga team har helt rätt anslag när de tolkar Trollflöjten. Mozart dirigerade premiären på Theater auf der Widen och fick uppleva den himlastormande succén 1791 i Wien. Tre månader senare var han död.
Trollflöjten blev en succé direkt och har så förblivit. Dess sagotema och berömda arior går hem hos den mest svårflörtade publik. På premiärkvällen fick vi njuta av den enastående Erika Miklósa som den ondskefulla Nattens drottning. Hon fick också kvällens längsta applåd för sin bedårande koloratursopran.
Joachim Bäckström hade en del premiärmissar men annars klarade han tenorrollen fint som prins Tamino.
En djup och fyllig bas innehar Reinard Hagen som ståtligt gestaltade en auktoritär Sarastro.
Barytonen Carl Ackerfeldt som Papageno var både kul och finurlig i sin rolltolkning, han visade på ett härligt spelhumör. Frida Engström kompletterade honom piggt och skojigt.

En scenografi som var bedårande sagolik var skapad av Zsolt Khell, kostymer i bjärta och färgsprakande färger gav varje karaktär helt rätt färgskala, de är gjorda av Györgyi Szakács. Videodesign av Kristóf Kiss Benedek och ljussättning av Tamás Bányai. De bildar den ungerska truppen som fått Trollflöjten till att bli en av de mer magiska operor, som har visats på Malmö Opera.

Detta är en uppsättning som jag sent kommer att glömma.

BildBild
Foto Johnny Månsson © Premiär den 16 mars 2013
Musik: Wolfgang Amadeus Mozart, Text: Emanuel Schikaneder, Regi: Tamás Ascher, Dirigent: Leif Segerstam, Scenografi: Zsolt Khell, Kostym: Györgyi Szakács, Videodesign: Kristóf Kiss Benedek, Ljus: Tamás Bányai, Koreografi: Ola Hörling
I rollerna: Joachim Bäckström, Elisabeth Meyer, Erika Miklósa, Reinhard Hagen, Carl Ackerfeldt m fl

En tanke på “Trollflöjten/Malmö Opera

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.