Komedi på en bro/Operaverkstan


Mer tragiskt än underhållande 

Operaverkstan har tagit på sig uppgiften att spela ett antal kammaroperor från 1900-talet. Nu har turen kommit till Bohuslav Martinů. Det är med blandat resultat. 

Namnet till trots så är kortoperan inte direkt komisk.
Fem personer vill passera bron mellan öst och väst. Väl på bron får de besked att de har ogiltigt pass. Gränsvakterna vill inte låta dem passera till den andra sidan. Häri ligger dramats nerv. 

Paula Sjöblom
 har byggt en realistisk scenografi och fått fram en stämning av det kalla kriget.

Sångarna ska hålla spänningen vid liv och de gör vad de kan tillsammans med de fyra musikerna på scengolvet. Men då musiken inte tar tag i en så blir inte dramat så intressant.

Man har velat ha med de klassiska comedia dell’arte-figurerna i gestaltningen. Men för det krävs komiska aktörer som kan bemästra dessa figurer.

Nu blir det en stunds tankeväckande teater som kan passa in som lunchopera. Nog så viktigt för att förstå hur absurd byråkrati kan ta sig i uttryck. Om inte annat hur det var innan muren föll i Berlin.

Fotograf: Jonas Persson
Premiär 23/3. Musik o libretto; Bohuslav Martinů. Bearb, övers o regi: Maria Sundqvist. Scenografi Paula Sjöblom. Kostym Leif Persson. Ljus: Johanna Svensson. I rollerna Helena Magnusson, Nils Gustén, Sebastian Durán, Maria Sanner, Ola Simonsson m fl

 

 

2 reaktioner till “Komedi på en bro/Operaverkstan

  1. Väl beskrivande av handling. Komiskt med fisket efter klocka för att inte bli avslöjade.

    Skickat från min iPhone

    Gilla

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.