I skuggan av giljotinen/Bok


Otäckt och intressant

Margareta Beckman är duktig på att skapa en spänning som följer en boken igenom. Dessa intriger och ränkspel som utspelades under franska revolutionen, hade jag inte tidigare läst om så här ingående. Det gjorde att boken blev ett måste att slutföra. 

Jag får en stark avsmak när jag läser om den pöbel som förde adeln till giljotinen. De symboliserar en okunnig massa, som trodde på att avrättning var det rätta, liksom våldsvänstern gör idag.

Margareta Beckman skriver så bra att jag får en stark känsla av att befinna mig på plats. I det Frankrike som skakades av våldsdåd och förstörelselusta, som präglade Franska revolutionen.

Det är en både obehaglig och negativ känsla jag får av hur flertalet betedde sig mot de som hade makten. Samtidigt kan jag förstå deras missnöje, fattigdom och elände att ständigt ha svårt att få mat på bordet.
Men därifrån till att bete sig oanständigt och ansvarslöst mot sina medmänniskor och landsmän. Det är bortom min fattningsförmåga.

Det är otroligt intressant att Margareta har varit så varsam om att återge hur det gick till. Hon hänvisar till dokument och litteratur och allt det hon själv har letat upp och tagit del av.

Kungaparet Ludvig XVI och Marie Antionette, greve Axel von Fersen samt friherre Stael von Holstein är de personer boken kretsar kring.  Deras öde känner de flesta till. Om inte så införskaffa denna bok omgående.

Vi får oss en lärorik historielektion i sanningens tjänst, förtjänstfullt skriven av Margareta Beckman. Det är så här man ska presentera historia, för att fånga läsaren och få en att bara längta efter mer. 

9789177791492_200x_i-skuggan-av-giljotinen-svenskarna-i-franska-revolutionen

3 reaktioner till “I skuggan av giljotinen/Bok

  1. Det verkar lovande och intressant! Man kan aldrig få för mycket av historia. Samband och likheter kring då och nu. Det är faschinerande och skrämmande.
    // Tina F

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s