Drottning Margareta/Film


MM

Storslaget filmad

En film att se på så stor duk som möjligt. Då är det värt hela biobiljetten. Men förutom de storslagna miljöerna är berättelsen för komplicerad.

Det är Trine Dyrholm som Drottning Margareta som bär upp filmen, med god hjälp från en del norska och danska aktörer. Med de svenska är det sämre ställt, förutom Magnus Krepper. Rollbesättningen är nästan skrämmande dålig och främst när det pratas skånska.

Regissören Charlotte Sieling vill alldeles för mycket. Man bör vara väldigt bevandrad i historia för att kunna följa med i alla de intriger som spelas upp.

Det utspelas på 13-1400-talet då Skåne var danskt och nog så intressant, men jag tror filmen hade gjort sig bättre som TV-serie där personerna ges chans till att mejslas ut. Det hade gjort handlingen så mycket tydligare och intressant.

Det som gör filmen sevärd är vissa spänningsmoment och överblicksbilderna på landskapen. Men det är ändå ett sammelsurium som greppar över så mycket att man har svårt att ta in allt.


Regi Charlotte Sieling. Medv Trine Dyrholm, Søren Malling, Morten Hee Andersen, Magnus Krepper, Jakob Ofterbro, Bjørn Flogberg, Agnes Westerholm Rase.

En tanke på “Drottning Margareta/Film

  1. Jag kan hålla med om att man sitter och längtar efter en tv-serie som skildrar hela den stora epoken med drottning Margareta och den unika mer än sekellånga Kalmarunionen, men så svårt att hänga med tyckte kanske inte jag det var, då filmen ju fokuserar på ett avgränsat spänningsdrama med Shakespeare-liknande kungadramaambitioner. Det blir en något märklig bild man i detta utsnitt kan få av drottning Margareta, men den är intressant att se. Det är alltför sällan sådana historiska nordiska filmer görs nu för tiden.

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s