Philip Glass Ensemble/Malmö Live


Stämningen är hög och förväntansfull inför Philip Glass och hans Ensemble. Ett överfullt konserthus väntar med spänning på att de ska äntra scenen. De är försenade, men plötsligt så tågar hela ensemblen in. Ett gäng åldrande män och en yngre kvinna. Musikerna sätter igång och vi blir alla förtrollade!

Det är igenkännbar Philip Glassmusik. Själv blev jag helt betagen då jag första gången såg och hörde Glass musik till biofilmerna, Koyaanisqatsi och Powaqqatsi. De kom på -80-talet. Efter att ha sett filmerna, köpte jag dem på DVD. Har sedan dess varit nyfiken på vad mer denna man kan åstadkomma.

Jag blev helt hänförd här på Konserthuset. Elektroniska toner från keyboard, flöjt, saxofon, samt en förtrollande kvinnlig röst, försatte mig i ett svävande tillstånd. Efter Music with Changing Parts från 1970 vacklade jag ut i pausen. Som efter en lång meditation.

Efter pausen försätter musikerna oss i en ny stämning, som påminner om de andra verken.
Även om de kan tyckas lika så finns det så mycket nyanser att man bara flyter med in i Philip Glass musikvärld. Vi fick njuta av,
The Grid från Kayaanisquatsi från 1982. Därefter tre stycken från Glassworks. De kom 1983.

Lisa Bielewa, på keyboards och sång, var helt fascinerande. Att se och höra hur hon briljerar med tonerna, gjorde mig stum och häpen. Speciellt då jag själv sjungit opera. Hon lyckades med konststycket att låta tonerna flöda väldigt högt. Som ett rinnande vatten och under en lång stund, vilket var mycket imponerande. 

Michael Riesman är ensemblens kapellmästare, men även keyboardspelare. Philip Glass trakterar samma instrument. De sitter som två åldermän, omgivna av sina medmusikanter. Dessa sju musiker gav ett kunnigt och respektfullt intryck.

Efter avslutande The Photographer, från 1982 är publiken helt i extas. De kraftiga och långa applåderna får Philip Glass Ensemble att återkomma med ett extranummer. Det blir ett stycke från, Einstein on the Beach. En av Glass operor. Jublet vill inte ta slut! Lycksaliga lämnar vi Malmö Lives pampiga konserthus. 

Philip_Glass_Malmo_Live_3016
Foto Håkan Röjder

Philip_Glass_Malmo_Live_3900MEDVERKANDE Philip Glass, Michael RiesmanAndrew Sterman, Dan Bora, Jon Gibson, Lisa Bielawa, Peter Hess, Ryan Kelly och Mick Rossi.

En tanke på “Philip Glass Ensemble/Malmö Live

  1. Låter som en mycket spännande kväll med mycket engagemang och väldigt medryckande toner. Skulle man ju velat lyssna till.

    Skickat från min iPhone

    Gilla

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s