Tony Kaplan, Ett journalistliv/Bok


tonykaplanTony Kaplan hör till de mest tongivande nöjesjournalisterna i sin tid. Jag hade själv förmånen att få arbeta med honom som Nöjesjournalist på Arbetet i Malmö. Något som var på gott och ont. Här var det Tonys lag som gällde. 

Det intressanta med Tony var att han var en mästare på nyheter. Därför prenumererade jag på Arbetet långt innan jag blev nöjesjournalist.

Då jag fick förmånen att vara på Paraden, som Arbetets nöjesavdelning hette, var Tony på semester och jag höll i vad vi skulle ha i tidningen varje dag. Men Tony kunde inte ens slappna av från Arbetet fast han hade semester. Han ringde varje dag och frågade vad vi skulle ha på nöjessidorna.

Efter min tid på Arbetet sålde jag frilansmaterial till Paradens sidor. Där var Tony så snål att jag levererade ibland bara halva artikeln för det pris som han erbjöd.

Vi hamnade även i en dispyt i vår facktidning Journalisten, där Tony inte var helt sanningsenlig och på gränsen till oförskämd. Men jag är glad att vi senare redde ut det hela och blev vänner igen.

En rolig anekdot då jag som frilans fick reda på ett hett tips från en kollega och sålde in nyheten till Tony. Kollegan som arbetade på Kvällsposten blev rasande då de skulle ha nyheten dan därpå. Då jag berättade detta för Tony bestämde han sig för att nyheten skulle vara huvudnyhet på löpsedeln dagen därpå. Efter det fick jag aldrig mer reda på vad min kollega skulle ha i Kvällsposten.

Det är många kända namn som uttalar sig om Tony Kaplan och det är intressant läsning om man som jag arbetat i tidningsbranschen under många år.

Michael Nystås har gjort ett gediget jobb med att intervjua så många personer som hade en närhet till Tony.

Det är både spännande och givande att ta del av vad kollegor och artister har att förmedla om Tony som nöjesreporter. Många är mycket positiva men flera har samma erfarenhet som jag; att gjorde man inte som Tony ville då var han inte lätt att ha att göra med.

Ibland var Tony på gränsen till banal och hans texter var inga stilistiska mästerverk.
Snarare hafsverk då han alltid hade så bråttom att få med så mycket varje dag.
Men ibland kunde han glänsa till och vara riktigt underhållande.

En av kvinnorna i hans liv var operettprimadonnan Ing Britt Stiber som förgyllde Malmö stadsteater. Aldrig ett ont ord om henne på Paradens sidor.

Som helhet en väl läsvärd bok för alla som är intresserade av tidningens värld och speciellt nöjesjournalistiken.  

3 reaktioner till “Tony Kaplan, Ett journalistliv/Bok

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s