Systrar bakom galler/Svensk dokumentär


MMM
En film om helvetet i Afghanistan där man sätter kvinnor i fängelse för den minsta anledning till att trycka ner dem som mindre värdiga personer. 

Det är hemskt att se hur man förnedrar och packar in dem i dessa vidriga plagg där man knappt kan urskilja om det är en man eller kvinna som kommer gående.

Här är handligen lagd på en kvinna som lyckas få asyl i Sverige där hon sedan väntar in sin man. Det visar sig att han är islamist som inte vill att Sara ska få leva ett fritt liv i Sverige.

Extra intressant för oss här i Sverige då man växelklipper mellan Afghanistans kvinnofängelse och tiden som Sara har i Sverige i väntan på sin man. 

Regi Nima Sarvestani

Pop Aye/Thailändsk film


MMM

Sällan vi får se en Thailändsk film och speciellt en så udda som Pop Aye. Det är en Singaporisk regissör som lyckats trolla fram den magiska stämningen. 

Det är en berättelse om en man (Thana) som i medelåldern plötsligt tröttnar på sitt liv som en tidigare framgångsrik arkitekt. Han får syn på en elefant som han tror är hans barndomselefant. Tankar bakåt i hans liv gör att han bestämmer sig för att ge sig ut på en vandring med elefanten. Då börjar problemen. Fast Thana är fast besluten att vandra med sin elefant till sin barndoms by.

Under vandringens gång genom Thailand dyker de mest märkliga händelser upp. Thana tar dem med ro. Hans fridfullhet överskuggar alla problem.

Det har blivit en filosofisk och tankfull film där man konfronteras med vad som är det viktiga i livet. Stress och mycket pengar eller fattigdom och frid i sinnet. 

Regi Kirsten Tan. Medv Thaneth Warakulnukroh, Yukontorn Sukkijja.

Journalister på besök/Charles Bukowski


”Snuskgubben” Charles Bukowski intervjuas här av 18 olika personer. Det blir tröttsamt i längden då frågorna är liknande. Jag finner mer nöje i hans egna böcker då Bukowski skriver flyhänt och intressant. Även om det mestadels handlar om att supa och knulla.

En svensk har intervjuat Charles och detta skedde 1981. Leif Lorentzon heter han och intervjun publicerades i den då obskyra undergroundtidningen Kannibal. Leif fick ut lite mer än de andra på så sätt att Bukowski blev rejält berusad och ville slåss med Leif. Charles lugnar ner sig så småningom. Men Leif fick bra stoff för sitt besök i Bukowskis fina villa.

Charles Bukowski visar mest upp en otacksam och arrogant stil då han blir intervjuad. Ödmjukheten lyser med sin frånvaro. Hans grova språk och nonchalans mot Shakespeare och andra giganter har jag svårt att förstå. Liksom hans tjat om de som råkar vara född i bättre miljöer än han själv. Han kom från Tyskland med fattiga föräldrar.

Fast Bukowski fick efterhand leva gott efter att ha bott i diverse kyffen i östra Hollywood där han mest söp och umgicks med prostituerade. Till slut fick han både villa, en vacker fru och flera bilar. Han var nog inte så udda som han ville framställa sig. Men hans ”snuskböcker” lever vidare. Läs dem, förfasas och njut!

9789185379705

Dunkirk/Brittisk film


MMMM

Starkt krigsdrama 

Filmen öppnar med otroligt högt ljud av kulsprutor runt hela salongen. Det är britiska soldater som flyr för sina liv i Dunkirk. Tyska soldater skjuter på allt som rör sig. En lyckas ta sig till stranden. Där får han en rejäl chock. Hundratusentals allierade har blivit strandsatta och vet inte när de kan komma vidare till England.   

Detta utspelas 1940 och man får en rejäl känsla av hur det är att befinna sig i ett brinnande krig där det skjuts när man minst anar det. Att se sina kamrater falla ihop döda omkring en är något som Tommy (Fionn Whitehead) får erfara hela tiden.

Fientliga naziststyrkor har omringat dem alla på franska kuststranden. Två RAF-piloter gör vad de kan för hindra att Luftwaffe sänker ännu fler skepp och ubåtar. Men det är nästintill en omöjlig uppgift.

Man är helt slut efter denna öronbedövade och bombastiska film. Då talar jag om både formatet (70 mm) och den helvetiska skildring vi får ta del av. Fast en nyttig historielektion om hur vansinnigt det är med krig. En eloge till den svensk-nederländska fotografen Hoyte Van Hoytema och Batman-regissören Christopher Nolan.

Regi Christopher Nolan. Skådespelare Fionn Whitehead, Jack Lowden, Mark Rylance, Tom Hardy, Harry Styles, Tom Glynn-Carney, Kenneth Branagh, Cillian Murphy.

Kvinnan från Brest/Fransk film


MMMM

Viktigt om läkemedelsskandal

Det slarvas rejält med om hur man lanserar läkemedel. Vinsten verkar vara viktigare än att rädda liv. I alla fall om man ska tro på denna verklighetsbaserade film. Kvinnan från Brest bör alla se men främst våra politiker som kan göra skillnad.

Sidse Babett Knudsen som gjorde sig ett namn i danska succéserien Borgen gestaltar huvudpersonen läkaren Irène Frachon. Det gör Sidse enastående. Hon är verkligen ett med rollen och filmen är både gripande och tänkvärd. 

Irène som är lungspecialist har flera patienter som mår illa av läkemedlet Mediator. En del har även avlidit av detta diabetespreparat. Skakad av vad Irène ser slår hon larm. Men de ansvariga vill inte lyssna. Kanske för att det bara är kvinnor som tar medlet. Men lungläkaren går vidare och fast belsuten att Mediator ska stoppas!

Vi får följa en dedikerad läkare som gör allt i hennes makt för att inte fler kvinnor ska drabbas av Mediators hemska biverkningar. Det som visas fram gör en lätt tårögd men även förbannad.

Filmen som bygger på boken ”Mediator 150 mg: Combien de morts?” av läkaren Irène Frachon är spännande som en thriller. Filmen är ett måste om man har intresse av att veta hur ekonomin styr de preparat som vi sätter i oss. 

Skådespelare Sidse Babett Knudsen,Benoît Maginel m fl
Regi Emmanuelle Bercot

Pastor Qvist/Marsvinsholmsteatern


Politiskt korrekt om homosexuella och islam

Varje teater verkar vilja lägga sig i den politiska debatten i Sverige. Utan att tänka på underhållningsvärdet. Vilket ofta blir lidande.

På blankvers störtar en städerska in på scenen. Säkert spelad av Kajsa Ekström men alldeles för teatral. Mer lust att synas än att väga varje ord på en vägskål. Som man gör i en Shakespearepjäs. Men nu är detta så långt från Shakespeare man kan tänka sig. Urskånsk buskis där man vill visa sig vara med i tiden. Man häcklar ökända Pastor Green och driver med frireligiösa där en pastor fördömer homosexuella. Försiktigt försöker man även göra islam rumsren. Helt onödigt om burkas förklaring och lite dumt.

En skara amatörer som spelar de redan frälsta går i väntans tider och undrar vad deras pastor Qvist tagit vägen. Under tiden springer de ut och in sjungande psalmer. Något som man kunde tagit bort då det inte fyller någon vidare funktion.

Man försöker dölja homosexualitet för den konservativa pastor Qvist och då finns här givetvis en intrig där två män är förtjusta i varandra. Vilket även två kvinnor blir. Kring detta försöker man spinna en historia som är tunn som sockervadd.

Plötsligt börjar Sandra Redlaff som Maribell sjunga Mauro Scoccos Till dom ensamma. Helt fel i denna uppsättning. Även om Sandra sjunger låten bra.

Det är bögarnas fel
sjunger hela ensemblen i slutet. Men just den sången är så uttjatad så det blir inte kul. Roligare är då Camilla Persson som den kåta frun som längtar hett efter pastor Qvist. Hennes utspel har en viss komik och överraskningseffekter.

Ett riktigt antiklimax blir det med Gabriellas sång ur Kay Pollaks film Såsom i himlen. Speciellt då filmen är så förknippad med Michael Nyqvist som nyligen avlidit. Här skulle man valt att plocka bort denna sång. Liksom alla sångerna, då detta inte är en musikal.

Slutet har en poäng men hela uppsättningen bör kortas minst en halvtimma. Tre timmar är alldeles för långt. Speciellt en kall sommarkväll och utomhus.  

DLi_B11164_170626_071
Fotograf Dick Lindström

KB Artisterna Profilerna Historierna/Bok av Pär Hägred/Janne Stark & Jenny Eriksson


Detta ska vara boken om Kulturbolagets historia fast jag saknar de maffiga berättelserna och de personliga recensionerna.

Texterna i boken är väldigt korthuggna och domineras av bilder. Här finns inget direkt avslöjande eller mer djuplodande intervjuer. Längre intervjuer med de som startade Kulturbolaget och som numera håller det levande kunde vara intressant. Här är allt så snutiifierat. Som om man är rädd att läsarna inte skulle orka med längre textsjok. Fast då krävs det spännande och avslöjande texter. Inte som nu, fega och oftast ointressanta. Det måste vara något som vi inte läst om innan då det begav sig.

Här saknas en del tongivande skånska recensenter och artister. KB har blivit som en personlig klippbok av Pär Hägred där han valt ut sina favoriter. Både då det gäller artister och skribenter.

Själv minns jag flera av artisterna och en del av dem recenserade och intervjuade jag på -80 och -90-talet. Man ler och minns och det är nog så gott. Men jag hade väntat mig fler unika foton och texter. Fast layout och formgivning är tilltalande. 

488701-384c134bfacd40238d9314dbeb1e235d

%d bloggare gillar detta: