Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix/Bok av Sven Lindström


Sanslöst spännande om Londons musikvärld

Image

Foto Johnny Månsson@
Han sitter där nere mellan Clapton och Hendrix är en utmärkt och passande titel på Sven Lindströms bok om Malmösonen Jan Olofsson.

Som 16-åring tröttnar Jan på Malmö, han vill ut och se världen. Året är 1960 och Jan Olofsson sätter tummen i luften och tar sig ner till Hamburg. Väl där blir han bekant med den då okända gruppen, The Beatles. Vad Jan inte kan ana är att mötet ska resultera i att Beatles och deras musik kommer att gå som en röd tråd genom hans liv.

Allt började när Jan som 13-åring vann en rocktävling i Malmö och fick smeknamnet Rock-Ola. Därefter blev livet sig inte likt för Jan Olofsson. Efter Hamburg ville Jan till London och dit tog han sig med båt.

Jan Olofsson blev så förälskad i staden att han stannade kvar i 42 år.
Det liv som Jan Olofsson fått uppleva är något de flesta med popdrömmar och musikintresse avundas honom.

1963 träffar Jan Beatles igen – de hade då hunnit slå igenom i England. Detta blev inkörsporten till hans fortsatta liv med pop och rock i London.

Jan hade ständigt kameran med sig. Eftersom han rörde sig bland de som var heta i popvärlden lyckades han ta bilder som väckte tidningarnas intresse.
Genom en journalistkurs i London lärde sig Jan sälja bilder till svenska tidningar. Men det var främst som promotor Jan ville ta sig fram i Londons musikvärld.

Malmötjejen Gunilla Thörn hårdlanserades av den egensinnige producenten Joe Meek. Jan var överförtjust att han lyckats ordna en av Londons mest eftertraktade producenter och började titulera sig ”International Pop Manager”. Det ledde till att Jan lanserade flera artister och flitigt besökte han tidningar, radio och TV. Jan drygade ut musikjobben som servitör, kypare och blomsterbud.

Genom att ofta frekventera inneställen i London blev Jan vän med de rätta människorna: Brian Jones i Rolling Stones och Keith Moon i The Who.
Jan bestämde sig för att stanna kvar i London och tog en språkkurs för att klara engelskan bättre.

Det blev som musikförläggare Jan Olofsson fick störst framgång. Jan hade näsa för hits och lanserade låtar som The Israelites med Desmond Dekker & The Aces. Låten tog sig upp på första plats, före Beatles Get Back och The Boxer med Simon & Garfunkel.

Jan Olofsson startade Green Light records och gav sig ut för att finna fler storsäljare.
Mellan varven hann han också gifta sig, köpa sig ett stort hus och öppna en egen klubb, som han döpte till Flicka. Den blev ett populärt inneställe i London där dåvarande kronprins Carl Gustaf gärna höll till. Allting rullade på i etthundraåttio, men till slut tog äventyret slut och Jan flyttade tillbaka till Sverige och Malmö.

Popsvängen på 1980- och 1990-talen som gick ut på att lansera videor och syntgrupper låg utanför Jan Olofssons intresseområde. Han fick svårare att hänga med och det började sina i kassan.
Väl hemma i sin gamla hemstad har Jan dammat av alla sina negativ och flera gallerier har visat intresse för Jan Olofssons unika foton av de numera legendariska artisterna.

Boken är sanslöst spännande och välskriven av före detta musikjournalisten Sven Lindström – en riktig ”page turner”. Är man det minsta intresserad av popkulturen och speciellt den här tiden då allt var möjligt, är detta en ”måste-bok.”  

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s