Nostalgia/Film av Mario Martone


MMM

Felice har inte varit i sin födelsestad Neapel på 40 år. Han återvänder nu för att träffa sin gamla mamma. Han blir förfärad att se henne bo i en källarvåning, då hon bott fint, högre upp i huset. Men han får förklaringen. Det leder till en annan överraskning, som senare leder till hans gamla vän, som blivit en maffiaboss.

Det är en ödesmättad film som lunkar på i ett behagligt tempo. Det blir nästan som ett vykort från Neapel, fast mestadels i de sämre kvarteren. Inga ställen där man själv skulle vilja bo eller vistas.

Camorran är ständigt på vakt i Sanitá, där Felice håller till, vilket skapar en obehaglig känsla.
Som tur är finns en präst som står upp mot ondskan. Han har medhjälpare som kämpar emot Felices gamla barndomsvän, Oreste (Tommaso Ragno). Både Ragno och Pierfrancesco Favino, som Felice är mycket övertygande i sina roller.

Det har blivit till en klart sevärd film där man har en fadd smak i munnen, då man lämnar biosalongen. Detta var Italiens Oscarsbidrag 2023.

Regi Mario Martone. Medv Pierfrancesco Favino, Francesco Di Leva, Tommaso Ragno, Aurora Quattrocchi, m fl.

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s