Lucrezia Borgia/Malmö Opera på turné


Opera i det lilla formatet

Tre musiker på accordeon, klarinett och violin ska försöka få liv i en stor opera. Till sin hjälp har man fem professionella sångare. Det blir mer som ett smakprov än en hel opera. Regissören Maria Sundqvist har gjort vad hon kan med de medel som hon har att förfoga över. Men med ett annat operaval hade nog de två timmarna inte känts så långa och oförståeliga.

Det är svårt att förstå handlingen om man kortar en opera på det vis som gjorts här. Man har skurit bort en timme från originalet och textningen gick inte ut så tydligt som hade behövts. Fast både sångare och musiker gjorde bra ifrån sig. Även regimässigt höll operan ihop. Med tanke på det lilla format på fem gånger fem meter. Här kan inte sångarna och musikerna göra så mycket. Det är en opera om ond bråd död där de stora känslorna får svalla. Då krävs det en stor scen där sångarna kan leva ut ordentligt.

De tidstrogna och vackra dräkterna dominerar scenbilden. Till det skönsjungande sångare och musiker som trakterar sina instrument ypperligt. Men man borde tänkt mer på var man lägger sin premiärspelning. Forum i Örkelljunga är inte den bästa inramningen för en Donizettiopera.

Lucrezia Borgia, Malmö Opera, 160908
Lucrezia Borgia, Malmö Opera, 160908

Foto Malin Arnesson
Medverkande Hege Gustava Tjønn, Tobias Westman, Maria Forsström, Anders Larsson och Tobias Nilsson, Instrumentalensemble Ida Løvli Hidle, Irina Binder och Blagoj Lamnjov, Musikalisk och dramaturgisk bearbetning och regi Maria Sundqvist, Opera av Gaetano Donizetti med libretto av Felice Romani. Lucrezia Borgia är baserad på Victor Hugos pjäs från 1833.
Premiär på Forum i Örkelljunga den 17 september

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s