Dunkirk/Film


MMMM

Starkt krigsdrama! 

Filmen öppnar med ett otroligt högt ljud av kulsprutor runt hela salongen. Det är britiska soldater som flyr för sina liv i Dunkirk. Tyska soldater skjuter på allt som rör sig. En lyckas ta sig till stranden. Där får han en rejäl chock. Hundratusentals allierade har blivit strandsatta och vet inte när de kan komma vidare till England.   

Detta utspelas 1940 och man får en rejäl känsla av hur det är att befinna sig i ett brinnande krig, där det skjuts när man minst anar det. Att se sina kamrater falla ihop döda omkring sig är något som Tommy (Fionn Whitehead) får erfara ständigt.

Fientliga naziststyrkor har omringat dem på franska kuststranden. Två RAF-piloter gör vad de kan för hindra att Luftwaffe sänker ännu fler skepp och ubåtar. Det är nästintill en omöjlig uppgift.

Man är helt slut efter denna öronbedövade och bombastiska film. Då talar jag om både formatet (70 mm) och den helvetiska skildring vi får ta del av. Fast en nyttig historielektion om hur vansinnigt det är med krig.
En eloge till den svensk-nederländska fotografen Hoyte Van Hoytema och Batman-regissören Christopher Nolan.

Regi Christopher Nolan. Skådespelare Fionn Whitehead, Jack Lowden, Mark Rylance, Tom Hardy, Harry Styles, Tom Glynn-Carney, Kenneth Branagh, Cillian Murphy.

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: