American Idiot/Musikal på Malmö Opera


MMMMM
Broadway har flyttat in på Malmö Opera

Något av det bästa jag sett då det gäller musikal!

Rockshowen dras igång av Josephine Forsman på trummor, Sylvester Schlegel på bas och de båda gitarristerna, Christine Owman och Mikael Gökinan. Bandet är placerade längst bak på scenen och det fungerar perfekt, både visuellt och musikaliskt. Även de tre kvinnorna på cello och violin bidrar på ett väl fungerande sätt. Kapellmästare Christopher Dominique dirigerar och spelar klaviatur. Basisten är från The Ark och trummisen från Sahara Hotnights.

Det hela är skapat som en rockkonsert och det är världens drag från början till slut. Så här gör man modern rockmusikal idag!

När Philip Zandén regisserade Rent i Köpenhamn såg vi att han förstod sig på den här typen av musikaler. Nu har han överträffat sig själv i detta regigrepp.

Artisterna är på en sådan topp att man bara sitter och gapar och njuter av deras sång, akrobatik och agerande.

Här är inte en död minut! När en låt eller berättelse är slut tar nästa vid och man har svårt att sitta still till den pumpande och melodiösa rockmusiken. Jag hade helt glömt bort hur bra Green Day var på -90-talet. American idiot kom 2004! 2010 sattes den upp på Broadway i New York och gjorde dundersuccé. Gör den inte detsamma i Malmö är något galet. Det här är så bra som det kan bli.

I publiken fanns alla åldersgrupper och en man sidan om mig (runt 70 år) visade flera gånger sin uppskattning med bravorop och positiva kommentarer. Det här är något enastående som vi får vara med om på Malmö Opera.

Ljus, ljud och regi är så samspelt att jag sällan skådat dess like. Och vilka artister! De till och med gav oss ett extranummer med helt makalösa danser. Applåderna ville aldrig ta slut, men till slut fick vi ge oss. Gå och se och njut av musiken och dess tuffa och råa språk!

Det handlar om sökande ungdomar som förlorat tron på konsumtionssamhället och dess hysteriska pengajakt. I ren desperation hamnar de i knarkbehov. Liknande upplägg som i klassiska rockmusikaler som Hair och Rent, men nu i 2000-talet. 

Foto Johnny Månsson
Artister och regissör Philip Zandén på presskonferens

Musik: Green Day. Sångtexter: Billie Joe Armstrong. Scenografi/ljus: SUTODA. Regi: Philip Zandén. Skådespelare: Bruno Mitsogiannis, Daniel Broman, Sonny Enell, Nina Knutsson, Zandro Santiago, Frida Modén Treichl m.fl. Malmö Opera. Premiär den 7 feb 2015.

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s