Raka Rör – Historien om Kal P Dal/Bok


Skånsk rockpersonlighet blev Kal P Dal med hela Sverige

Peter Dahlqvist och Jeanette V Rosengren har skrivit en gedigen bok om fenomenet Kal P Dal.

På fyrahundratrettio sidor försöker de reda ut begreppet varför Kalle blev en sådan favorit, från Skåne och upp till Norrland. De flesta som varit involverade i Kalles karriär intervjuas, men man har glömt en viktig figur, artisten Dan Tillberg, som tillsammans med musikern och teknikern Peter Berge och Peps, rattade ljudet till Kal P Dals första platta, Till Mossan!

Själv var jag med och körade med Dan Tillberg, då Pedalens pågar sjöng för dåligt.
Allt enligt Kalle. Det står i skivomslaget, Tack: Pågakören Re-Bellorna: för sunt förnuft o´sång.  Men det pålägget gjordes efter de två livekvällarna i Dan Tillbergs, Bellatrix Studio, vid Värnhem i Malmö. Två roliga lördagskvällar då vi i studiopubliken tjoade och dansade som galningar, med starköl från skivbolaget, Sonet. Jag var helt svettig efteråt och året var 1977. Teknikern Peter Berge i pausen, Var det kul ? Jo, mycket! Det som vi trodde skulle bli en skånsk händelse, räknas idag som en svensk klassisk skiva!

Inspelningen på Bellatrix studio blev 2013 en succémusikal på Slagthuset i Malmö, utan att Dan Tillberg var bjuden. Mycket märkligt. Recension av musikalen om Kal P Dal

Raka Rör är fylld med massor av foton och anekdoter från då det begav sig, till den tragiska händelsen 1985, då Kalle fick en hjärnblödning och avled, endast 36 år gammal. Ett Pågatåg och en gata bär idag Kal P Dals namn. 

raka-ror-historien-om-kal-p-dal

4 reaktioner till “Raka Rör – Historien om Kal P Dal/Bok

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s