Den sista divan/Boken om Anita Ekberg


Mastodontverk med gediget material

En kärleksförklaring från Lars Hector. Lars skriver med mycket värme och innerlighet om den mytomspunna Anita Ekberg från Rostorp i Malmö. Tillsammans med journalisten Christel Persson flyter språket på och det har blivit till ett äventyr att läsa Den sista divan.

Lars Hector hade förmånen att bli personlig vän med Anita Ekberg på 1980-talet. Den vänskapen varade tills Anita dog 2015. Här berättar Lars och Christel hennes historia.

Den stora coffee table boken innehåller unika och helt underbara foton. Anita Ekberg var gigantiskt stor som fenomen och filmstjärna. Främst i USA och redan från början av sin karriär på 1950-talet. Tre årtionden framåt talade man om och visade stort intresse för denna skånska skönhet. I Italien var hon divan med stort D ända till sin död. När hon dog lyste man upp Fontana di Trevas fasad i Rom med en stor bild av Anita.

Världens vackraste kvinna kan man lätt skriva under på. Det kallades Anita överallt där hon drog fram. Männen älskade henne och Anita kunde verkligen välja och vraka. Lika lätt var det inte då hon skulle medverka i kvalitetsfilmer. Fast hon fick sina möjligheter tillsammans med Dean Martin, Frank Sinatra och Jerry Lewis. För att nämna några av de riktigt stora filmstjärnorna. Men Anita kommer för alltid att bli mest ihågkommen för sin sensuella roll i La dolce vita av mästerregissören Fellini. Det var också i Rom som Anita bodde mesta delen av sitt liv. Där fick Hector möjligheten att besöka henne ofta.

Lars Hector och Christel Persson låter oss få ta del av en mycket öppen och även privat Anita Ekberg. Hon är rakt på sak och uppför sig som den Diva hon är. Det ska vara uppassning, god mat och dryck, var hon än befinner sig. Lite för mycket av allt det goda blev det stundtals. Även på Lars Hectors Club Trocadero i Malmö valsade Anita in och njöt av allt det bästa som kunde serveras. Det är också där som de blir vänner för livet.

Det är en hel del tragik i Anitas annars på ytan så stjärnbeströdda liv. Hennes hus plundras ett otal gånger och tjuvarna visar ingen barmhärtighet. Man påstår att Anita är död men hon uppstår alltid på nytt tills den dag hon fyller 83. Oavsett om hon ramlat eller tabloiderna basunerar ut något annat.

Det är spänning och skvaller på varje sida och man bläddrar med aktsamhet för att bevara de fina fotona. Hector berättar levande och med en god översikt från Christel Persson. Hon vet hur en penna ska hanteras. Fast Lars Hectors förord är nog så goda och intressanta som de kan bli.

IMG_0353

5 reaktioner till “Den sista divan/Boken om Anita Ekberg

  1. A.E. enastående vacker, föräldrahem och uppväxt i villaområdet Rostorp som ligger mellan Backarna och Segevång,, snett emot korvaludan på Östra Fäladsgatan, i mina ögon bidrar hon inte med någon bedrift värd att minnas, sen var det ju, det där, hon var enastående vacker…

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s