Heder och Samvete – En bok om hederskultur i Sverige


Heder_och_samveteEn stark och nödvändig bok. 

Boken är så upprörande att det tagit mig månader att läsa den. Det som författarna behandlar är så oerhört viktigt att vi alla bör ta del av det.

Lars Åberg och Eduardo Grutzky har gjort ett gediget arbete genom att intervjua och ta reda på viktiga fakta om hur hederskulturen frodas i Sverige.
70 000 ungdomar får inte göra ett eget val att gifta sig med vem de vill. Deras föräldrars religion och kultur styr dem. Flickor misshandlas och tvingas att hoppa från balkonger, om de inte följer hederskoden.

Flickorna känner sig inte fria fast de lever i ett sekulariserat samhälle. Det är skamligt att våra folkvalda är så konflikträdda att de inte vågar kräva att barn ska vara befriade från religiös klädsel, imamer och släktens påverkan.

Våra fega politiker och myndigheter inser inte faran med islams hederstänkande.

Nyamko Sabuni gav 2006 ut en skrift som hette ”Flickorna vi sviker – om hederskultur i Sverige.” Där skrev hon ”Jag vill riva de fundament som hederskulturen vilar på i Sverige. Vi bör inte ge statsbidrag till religiösa friskolor. Vi bör inte tillåta slöja på barn. Vi måste vara uppmärksamma på tecken på könsstympning och använda lagen. Hälso- och sjukvården ska inte tillåtas skriva intyg till föräldrar om att deras dotter är oskuld.
Vi bör kriminalisera barnäktenskap och tvångsäktenskap. Och vi bör skärpa reglerna för arrangerade äktenskap”.

Självklarheter kan man tycka men detta vågade inte Alliansen driva fullt ut. Istället avgick Nyamko Sabuni som integrationsminister, då hon inte fick stöd för sina idéer.

Mona Sahlin med sin tillsatta iranska diskrimineringsledare Masoud Kamali förvred debatten då Kamali gick tvärs emot Nyamko. Han sa, ”Man gör en jättestor grej av att några invandrartjejer blivit utsatta för så kallat hedersrelaterat våld. Det handlar om någon mindre procent, en mindre grupp. Det är inget stort problem.”

Masoud Kamali anklagade Nyamko Sabuni för att vara “fanbärare i ett rasistiskt korståg”.

”Vad har det med kultur att göra – att gifta bort sina barn?” är ett annat av denna S-märkta mans ”stöd”?
Med sådana uttalanden från personer i regeringens maktkorridorer så går vi snarare bakåt än framåt. Under tiden blir flickor mördade i Allahs namn!

Heder och Samvete är en svidande uppgörelse med myndighetsutövare som stoppar huvudet i sanden och tar upp fingret för att känna vart den politiska korrekthetens vind blåser. Allt för att inte stöta sig med islamisterna, de kan ju bli potentiella väljare.

2 reaktioner till “Heder och Samvete – En bok om hederskultur i Sverige

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s