Matilda the Musical/Malmö Opera


MMMM
Härligt uppfriskande

Malmö Opera kan stoltsera med Nordenpremiär och en helt fantastisk uppsättning. Roald Dahls bok har blivit till en njutbar föreställning. 

Barnen har gått på en särskild Matialdaskola under ett år och det märks. De är helt i nivå med de äldre professionella skådespelarna. Taket lyfter när barnensemblen dansar och sjunger. Det är underhållning som heter duga!

Själva berättelsen om ett överbegåvat barn som inte får nog av att läsa böcker gestaltas suveränt säkert av Matilda Gross som bokens Matilda. Inga premiärnerver var att skönja från andra raden. Hon satte både sång och tal exakt där det skulle vara. Det är en bedrift av henne då hon syns så mycket på denna stora scen. Matildas scener med bibliotekarien Fru Phelps gestaltas ödmjukt och med fin inlevelse av Marianne Mörck. Längesedan jag såg Marianne Mörck så här bra.

Matildas föräldrar spelas med bravur av Michael Jansson och Åsa Fång. Båda överträffar sig själva i deras så komiska rolltolkningar. Här fick man skratta ut rejält. För att inte tala om scenerna som Åsa Fång har med Oscar Pierrou Lindén som Rudolpho. Det han gör med kroppen är värd en hel avhandling. Liksom när Michael Jansson färgar sitt hår och får sin keps ditsatt rejält på huvudet. Föreställningens roligaste scener.

Men det är inte bara skoj och underhållning utan även allvar i denna både mörka och ljusa ramhandling. I Matildas skola finns den mest förskräckliga rektor som går under  namnet, Agatha Trunchbull. Skickligt spelad av David Lundqvist.

Barnen är förskräckta och blir satta i förvaringsbur och hånas inför hela klassen. Men snart finner de på råd för att ge tillbaka hur rektorn har missbrukat dem.

Elisabeth Lintons regi är en levande föreställning där det händer något ständigt. Tillsammans med scenografen Palle Christensen, koreografen Miles Hoare, ljussättaren Ulrik Gad, ljuddesigner Avgoustos Psillas och kostymören Astrid Lynge Ottosen har de uträttat stordåd. Detta är en föreställning som är värd att få gå bra mycket längre än den är planerad till. Alla roller är perfekt valda och gestaltade. 

Matilda, Malmö Opera, 190308
Matilda, Malmö Opera Fotograf: Malin Arnesson

Musik: Tim Minchin. Libretto: Tim Minchin och Dennis Kelly. Svensk översättning: Jonas Forssell. Dirigent: Joakim Hallin. Regi: Elisabeth Linton. Scenografi: Palle Christensen. Kostym: Astrid Lynge Ottosen. Ljuddesign: Avgoustos Psillas. Ljus: Ulrik Gad. Koreografi: Miles Hoare. I rollerna: Anna Heerulff Christiansen, Matilda Gross, Eva Jumatate, Alice Jönsson, Thia Skogmar, Ella Strandberg, Tova Turesson, Milton Felländer, Max Liljedahl, Joel Yebio, Emilia Helm, Alice Jönsson, Oliver Palm, Gustav Sonesson, André Persson Gintner, Melker Wickenberg, Sonja Holm, Molly Johansson, Siri Amundsen, Lisa Birk Pohl, Wilmer Franzén, Leon Mentori, Miranda Boulton, Wilma Persson, Linda Olsson, David Lundqvist, Marianne Mörck, Åsa Fång, Michael Jansson, Jeff Schjerlund, Oscar Pierrou Lindén, Denny Lekström, Hanna Carlbrand, Jonas Schlyter

4 reaktioner till “Matilda the Musical/Malmö Opera

      1. Det ser jag fram emot och även mer om dig förutom bara Lena. Läste på din blogg och det låter lovande. Välkommen att höra av dig och att följa min blogg.

        Gilla

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s