Parken/Opera


Tristess i punkopera

Malmö Opera har haft Sverigepremiär på kontroversiella Parken.
Komponerad av Hans Gefors och uruppförd 1992 i Wiesbaden i Tyskland.
Krävande atonal musik med trist innehåll gjorde att flera lämnade i pausen. 

En dystopisk stämning med inspiration från Shakespears En midsommarnattsdröm gör inte Parken mer intressant. Ett gäng utslagna individer driver omkring i parken, höga på sex och droger. Inget positivt finns att skönja. Enbart destruktivitet och livsleda.

Musiken är plågsam och här finns inte tillstymmelse till melodier förrän i slutet av operan.
Hela operan är en lång och lidande uppsättning där man lätt kan tappa tron på vad opera är och bör vara; fantastisk musik och texter som tar tag i en från början till slut. Här är det motsatta.
Hans Gefors har skrivit libretto på Botho Strauss motbjudande pjäs där Botho stulit figurerna Oberon och Titania från Shakespears En midommarnattsdröm. Fast utan det komiska och livsbejakande. Här är kärnan det fula och icke livsbejakande.

Fast solisterna måste berömmas. De gjorde ett beundransvärt arbete både som sångare och skådespelare. Kan inte vara lätt att sjunga dessa atonala och dissonanta toner.

Parken, Malmö opera, 180424Fotograf: Malin Arnesson
Musik: Hans Gefors. Libretto: Botho Strauss, Hans Gefors. Regi: Vera Nemirova. Scenografi: Jens Kilian. Kostym: Mathias Clason. Ljus: Andreas Fuchs. Dirigent: Patrik Ringborg. I rollerna: Eric Greene, Hege Gustava Tjønn, Zoltán Nyári, Line Juul Andersen, Torstein Fosmo, Carl Ackerfeldt, Susanna Stern, Bengt Krantz, Stefan Dahlberg, Eir Inderhaug m fl. Malmö opera. Premiär 5/5.

4 reaktioner till “Parken/Opera

  1. Håller inte med. Du gör det alldeles för enkelt i din recension. Att folk går i pausen har inget att göra med kvalitén på föreställningen. Däremot säger det en del om personerna som avviker. För mig var detta stor konst. En föreställning som påverkade mig starkt. Ska med glädje se om Parken den 17 maj. Då drar jag dit ca 45 personer som operaombud. Ska bli intressant att höra vad de tycker. Ingen får gå i pausen.Det har jag bestämt.

    Gilla

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s