Joker/Film


MMM
Välgjord och intressant

Detta är en överraskningens film. Regissören Todd Phillips som gjorde Baksmällan-filmerna briljerar med en studie i psykotiskt förfall. Inte undra på att den vann Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig nyligen.

Joaquin Phoenix visar åter på att han är en av vår tids största filmskådespelare. Att kunna gestalta Jokern så mänskligt är ett bevis på en mästerlig skådespelare.

Vi får förklaringen om varför Jokern blev så tokig som han framställs i Batman-filmerna. Fast filmen kan man se utan att ha kännedom om Batman eller ens gilla dem. Det är en studie i förnedring, bitterhet och självförnekelse.

Jokern arbetar som sjukhusclown eller var han kan få jobb som clown. Han bemöts mestadels av hån och våldsamheter mot hans person. Att hans mamma är psykiskt instabil gör inte saken bättre. Till råga på allt bor Jokern tillsammans med sin mamma.

Det är stundtals våldsamt och obehagligt men det blir aldrig spekulativt våld. Det som visas fram får oss  att förstå hur Jokern egentligen känner och tänker. En tragisk varelse som stapplar fram med sina sju olika mediciner och sitt sjuka förvrängda skratt. 

Regi Todd Phillips, med Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Frances Conroy, Zazie Beetz, Brett Cullen, Brian Tyree Henry.

3 reaktioner till “Joker/Film

  1. Kanske intressant men jag känner mig inte lockad. Jag föredrar filmer med romantik och dramatik, men som uppenbarar och stärker den goda moralen och karaktären. (Som ”Fyren mellan haven”) Jag har dock inte sett Joker. Den är kanske ändå värd ett biobesök?

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s