Hilma af Klint/Moderna Museet i Malmö


Det är en omfattande utställning som Moderna museet nu kan stoltsera med, men så krävdes också flera sponsorer och entréavgift. Fast jag finner Hilma af Klint mer intressant som människa än hennes verk. Hon var mycket andligt intresserad och medial.

Allt detta andliga sökande genomsyras i hennes många gånger gigantiska målningar.
På Moderna i Malmö får vi ta del av hennes samtliga verk plus alla hennes tusentals anteckningar. En mindre utställning har tidigare visats på Moderna i Stockholm.

Då jag ägnat mig åt liknande andliga övningar som Hilma i mitt liv så har jag ingen svårighet att ta till mig hennes tankar och verk, men blir ändå inte riktigt berörd.
Det är som om de är för privata och talar mer till hennes vänner och ”De Fem”, den konstnärsgrupp som Hilma verkade genom. I deras meditationsstunder upplevde de en gudomlig och kosmisk närvaro. De övade på att kunna ”kanalisera” sina budskap genom andliga ledare, som de kallade, De Höga. Hilmas uppdrag blev, Målningarna till templet. Om dem har hon sagt, ”Bilderna målades direkt genom mig, utan föregående teckning och med stor kraft. Jag hade ingen aning om vad bilderna skulle föreställa, och ändå arbetade jag fort och säkert, utan att ändra ett penseldrag.¨

Just så upplever jag Hilma af Klints bilder. Därför känns flera av verken som något Hilma gjort för stunden och inte velat gå tillbaka och finslipa. Mestadels är målningarna som något flyktigt och har många gånger ett förenklat bildspråk.
Som om ett barn har gett sig på jättestora dukar med penslar och färg. Det gör att målningarna inte stannar kvar efter att jag lämnat utställningen. Däremot rekommenderar jag den stora och inbundna katalogen med dess intressanta texter. 

Detta bildspel kräver JavaScript.

3 reaktioner till “Hilma af Klint/Moderna Museet i Malmö

  1. Trevligt att höra om Hilma af Klint och att hennes verk nu ställs ut i farliga Malmö… Nåja…
    Tycker du inte att hennes plötsligt, nästan maniska sätt, att bli enormt produktiv och så precist måla geometriska former, verkar som att hon blivit träffad av blixten!? Liksom vissa som har råkat ut för detta och i nästa ögonblick plötsligt kan spela piano…

    Gillad av 1 person

  2. Jag upplever med det som som KonstnärinnanHilma af Klints bilder förmedlar med färgerna, och dess former de andliga budskaper som hon hade förmånen att erhålla: Att färger uttrycker krafter och känslor vet jag själv som Konstnärinna. Så det intressanta för mig är ju liksom vilka färger som hon har valt att måla med i detta avseénde. Att det för kvinnliga konstnärer alltid har varit en kamp att synas med det som man vill berätta med sina bilder/konstverk…är ju aktuellt även i dag. Jag tycker mycket om boken med hennes bilder med berättelserna. TACK Johnny!

    Gilla

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s