The Fabelmans/Film


MM

Här missar Spielberg totalt. Man har svårt att tro att det är en av världens främsta filmskapare, som givit oss så många storfilmer.

Här är det mer som om det handlar om en debut. En småmysig film om Steven Spielbergs väg till att bli filmare, men känns för privat och inget att göra en långfilm om. Speciellt då den inte tillför oss något av värde.

Om man jämför med Ingmar Bergmans mästerverk Fanny och Alexander, som präglas av Ingmars uppväxt, så blir The Fabelmans som en idé som borde stannat på skrivbordet.

Möjligtvis kan den inspirera unga människor till att gå för sin dröm att skapa film. Men jag hade förväntat mig något mer fängslande och spännande då Spielberg deklarerar innan filmen börjar, ” Det här är min mest personliga film som jag gjort”. Jag skulle vilja säga, det här är den mest ointressanta film som Steven Spielberg har gjort.

Valet av skådespelare är som väntat mycket bra och de gestaltar säkert Stevens föräldrar och han själv som liten så som det var, men det räcker inte för att fånga vårt intresse i två och en halv timme.

Regi Steven Spielberg

Skådespelare Michelle Williams, Gabriel LaBelle, Seth Rogen, Paul Dano, Judd Hirsch m fl

3 reaktioner till “The Fabelmans/Film

  1. Själv var jag mer positiv till filmen, definitivt inte hans mest ointressanta film för mig. Visst är den privat till sin karaktär (av naturliga skäl) och vi var tre personer i salongen, så det är inte någon direkt äventyrs-kassasuccé, men jag tyckte det var intressant att äntligen få en bakgrundsbild av denne specielle man. Bergmans och hans uppväxter var ju verkligen helt olika på alla sätt. Bergman var ju också en fantasistyrd teaterman i det mindre kammarformatet, medan Spielberg satsat på storfilmer med storbudget, ofta med barnet i centrum (han själv som evigt barn, gissar jag) och oftast får han i filmen anstränga sig för att vaska fram några mindre ”trauman” från uppväxten (som verkar ha varit osedvanligt lycklig i det stora), medan Bergman ältade sina uppväxttrauman i hela sin karriär. Därför är det inte så lätt att skildra uppväxten på mycket annat sätt. Påminner mer om Fellinis muntra dagar.

    Gilla

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s