Utvandrarna/Film av Erik Poppe


MMM
Överraskande välgjord!

Det är svårslaget att överträffa Jan Troells klassiska filmatisering men en eloge måste gå till Erik Poppe. Han har valt att fokusera mer på när de kommer till Amerika och utifrån kvinnornas upplevelser.

Överfarten till Amerika går fort och mer behöver inte visas. Det är först när de anländer till det stora landet som de stora utmaningarna kommer.

Kristina och Karl Oskar (Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård) blir hårt tuktade av prästparet, som beter sig som de värsta islamister, med sin påträngande tro och om hur de ska leva, som goda kristna. Karl Oskar är den mest motsträviga som vill gå sin egen väg. Kristina är som kvinna mer van vid att hon ska lyda männen och prästparet är det svårt att stå emot.
De andra svenskarna följer dem noggrant och lever efter predikningarna, som basuneras ut varje söndag från deras kyrka. Kristina finner en vän i den levnadsglada Ulrika, trovärdigt och friskt gestaltad av musikern Tove Lo.

Alla aktörerna är valda med känsla och omsorg. Lisa Carlehed och Gustaf Skarsgård dominerar, men barnskådespelarna agerar väldigt bra. Framförallt Kerstin Lindén som Lill-Märta. Med sin starka utstrålning är hon en lovande och lysande stjärna.

Scenografi, ljus och dekor samspelar ovanligt väl. Man känner och ser verkligen hur eländet har varit i Sverige. I Minnesota, där svenskarna slår ner sina pålar, får de all den ljuvliga rikedomen av stora vidder, med ett överflöd av odlingsbar natur.

Det enda som drar ner betyget är slutet i eftertexterna, där det politiskt korrekta förstörs av klipp från scener, där ekonomiska flyktingar från MENA-länderna invaderar Europa. Jämförelsen haltar med Utvandrarna från Sverige. De skapade sitt eget välstånd.

Regi Erik Poppe. Medv Lisa Carlehed, Gustaf Skarsgård, Tove Lo, Sofia Helin, m fl. 

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s