Figaros bröllop av Mozart/Malmö Opera


Skönsjungande artister gör Figaro sevärd

Den progressiva tyska teatermannen Peter Stein har förvandlat stora scenen till en föreställning som förändras scenografiskt under föreställningens gång. Scenbilden skiftar i storlek beroende på var man befinner sig. Om sångarnas karaktärer blivit mer utmejslade och intressanta hade det varit en toppenuppsättning. 

Det är underbara sångare som befolkar scenen och Malmö Operas Birgit Nilssonstipendiat Henning von Schulman fick hoppa in som Figaro då Igor Bakan blivit sjuk. Det klarade Henning minst lika bra som de andra i den skickliga ensemblen. Antagligen för att Henning sjungit rollen tidigare på Det Kongelige teater, där han är anställd. Henning von Schulman har inte bara en skönklingande bas utan använder hela kroppen i sitt agerande.

Evgeniya Sotnikova som Grevinnan Almaviva hade kvällens vackraste aria. Hennes sopran ljöd genom teaterns väggar tills applåderna smattrade fram.
Giuseppina Bridelli som den finurliga och spralliga Cherubino fyllde i med sin njutbara mezzosopran. Hennes entréer var väldigt kul och det gäller hela hennes tolkning av denna byxroll.
Rebecca Nelsen som Susanna är helt rätt typ i den rollen. Bra utspel med en fin sopranstämma.
Kostas Smorigina som Greven får fram dryg- och dumheten i sina ansiktsuttryck.
Liksom Charlotta Larsson som Marcellina. Båda sångmässigt klanderfria.

Första akten är ganska så konventionell men skruvas upp en hel del i andra akten. Det gör att Figaro kan rekommenderas, men här är inga direkta överraskningar i regin. Något fattas, även om man både fick skratta och njuta.

Dirigenten Evan Rogister fick ouvertyren låta sprudlande med dess intensiva tempo. Han lät även sångarnas stämmor höras tydligt, utan att musiken blev för stark.

Figaros bröllop, Malmö Opera, 161101Foto Malin Arnesson
(Le Nozze di Figaro) av W A Mozart (musik) och Lorenzo Da Ponte (libretto). Regi Peter Stein. Scenografi Ferdinand Wögerbauer. Kostym Anna Maria Heinreich. Ljus Joachim Barth. Koreografi Katarina Sörenson Palm. Dirigent Evan Rogister. I rollerna Henning von Schulman, Rebecca Nelsen, Kostas Smoriginas, Jevgenija Sotnikova, Giuseppina Bridelli, Charlotta Larsson. Malmö Opera. Premiär 12/11.

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s