Utøya/Film


MMM
Skrämmande nära verkligheten

Det är starkt, närvarande och riktigt obehagligt. Man känner att man är på plats för den bisarra händelse som skakade hela Norge.

Filmen börjar förtjänstfullt utan någon reklam. Vi kastas direkt in i händelsernas  centrum där huvudrollsinnehavaren Kaja talar rakt in i kameran och bedyrar att vi befinner oss på en lugn plats. Snart bli vi varse om att det är ett mobilsamtal Kaja har till sin mamma.

Öppningsscenen blir desto mer skrämmande då vi alla känner till vad som hänt på Utøya. Snart kommer idyllen att förändras för flera av de ungdomar som har kommit dit för att ha studera, ha kul och umgås. Istället blir det den plats där de tog sina sista steg.

Filmen präglas av skott och förtvivlade ungdomar. De gråter, skriker och springer omkring. Ingen vet egentligen vad det är som händer och flera tror att det är poliser som skjuter efter dem.

Den frustration, ångest och rädsla som ungdomarna visar upp ger en känsla av deras sista sekunder i livet. Det här är en stark och tankeväckande film. 69 ungdomar miste sina liv.

Regi Erik Poppe

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s