Funkisregi/Ingmar Bergman Malmö stadsteater 1952-1958/Bok


En bok för fanatiska Bergmanbeundrare

Rikard Loman beskriver systematiskt om den tid då Ingmar Bergman var verksam i Malmö och i Skåne, där han var oerhört produktiv. Under dessa år skapade Bergman tidlösa klassiker, både på scenen och i filmens värld.

Boken har blivet mer för universitetens värld än för gemene man. Här finns så mycket fakta och fotnoter så det gäller att ha både tålamod och intresse, för att orka ta sig igenom denna tegelsten.

Rikard har blandat in arkitektur med regi och har en poäng här, men tyvärr blir han lite väl upprepande och omständig, då uppsättningarna på teatern nämns lite väl mycket. Detsamma är det med recensionerna om Bergmans pjäser.

Det är intressant med vilka skådespelare som Ingmar omgav sig med under de här gyllene åren och vad de skapade tillsammans. Att Bergman både hann med att regissera flera föreställningar och att sedan göra film på somrarna. Beundransvärt är bara förnamnet och beundrad blev Ingmar av fler och fler. Till och med utländska kritiker hörde talas om denna unge regissör, som skapade teaterhistoria. Populariteten ökade när även filmerna uppskattades utanför Sveriges gränser.

För den som vill fördjupa sig i Ingmar Bergmans kreativa år på Malmö stadsteater är boken en guldgruva. Rikard Loman har inte lämnat något åt slumpen. Här finns med alla detaljer och allt som kan tänkas inrymmas i Bergmans liv, under de här åren. Det är gediget och kunnigt, på alla sätt och vis.

En tanke på “Funkisregi/Ingmar Bergman Malmö stadsteater 1952-1958/Bok

  1. Ja, Ingmar Bergman bodde ju även i de nybyggda Stjärnhusen i funkisstil vid Erikslust, trots att han var van vid Östermalms traditionstyngda gamla stil, så det blev ju på många sätt en ny början för honom att komma till Malmö och dess likaledes nybyggda stadsteater med avsikten att vara en modern ”folkets teater” i antikens tradition. Han gjorde ju även en helt del radio- och tv-teater under dessa år, så någon latsida låg han inte precis på. Dessutom gästspelade ju ett par av hans Malmö-uppsättningar utomlands, i Paris, via penninginsamlingar hos Malmös invånare/publik. Undrar om något liknande skulle kunna se idag.. Knappast.

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s