D’Artagnan – de tre musketörerna/Film av Martin Bourboulon


MMMM

Äntligen en riktigt välgjord film på biorepertoaren. Visserligen en klassiker, fast i ny skepnad och så fängslande att man redan nu längtar efter uppföljaren, som kommer på Luciadagen.

Det börjar 1627, så ingen berättelse som placerats i nutid, tack för det.

De tre musketörerna fäktas för kung Ludvig XIII mot den grymma kardinal Richelieu, som smider planer mot kungen. Han vill få till ett krig mot England, då de är protestanter, och inga riktiga kristna, som katolikerna.

En ung man anländer till det leriga och regniga Paris, han vill bli uttagen för att bli musketör. Hans namn är D’Artagnan, vars far tidigare varit i kungens tjänst, som musketör. Nu vill sonen gå samma väg. Redan i inledningsscenen visar D’Artagnan på stort mod och en utvecklad fäktningskonst. Det leder till de tre berömda musketörerna, Porthos, Aramis och Athos.

Här finns härlig spänning, matinéäventyr och en känsla av hur fattigt och skitigt det var i Paris på den här tiden. Enormt bra scenografi, vilket ger ett tidstroget Paris. Se den och förundras.

Regi Martin Bourboulon. Medv François Civil, Vincent Cassel, Eva Green, Lyna Khoudri, Romain Duris, Pio Marmaïs m fl.

En tanke på “D’Artagnan – de tre musketörerna/Film av Martin Bourboulon

  1. Jo, ännu en i raden av oräkneliga filmatiseringar av Dumas historia, men trevligt att se en franskspråkig version. De tre musketörerna är här dock betydligt mer grovhuggna och nästan osympatiska jämfört med de typiskt hollywoodianska ädelmodiga matinéhjältarna. Man förstår här mer att de faktiskt är ärrade och slitna krigare, snarare än några ”tre amigos”. Men det kan vara litet svårt att riktigt få grepp om de olika personer, inte minst mördande vackra damer, som passerar förbi, vem de är och vad de har för roll och syfte i det hela.

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s