Nymphomania/Film


MMMM
Om sexuallivets avigsidor

Lars Von Triers nya film är intressant på flera plan. Trier tar sexualdebatten till nya höjder genom sitt explicita budskap i Nymphomaniac. Men tror man det är porrfilm så har man hamnat fel. 

Det är en lång och krävande film på över fyra timmar och då är den ändå nerkortad en timme. Men det är en paus mellan de två akterna.
Lars von Trier vill helst vi ska se den långa versionen så han står inte bakom denna bioversion, men har godkänt nerklippningen.

Stellan Skarsgård spelar en lyssnande och påläst man (Seligman) som tar hand om nymfomanen Joe (Charlotte Gainsbourg) efter att ha funnit henne nerslagen i en gränd. Sakta men säker vinner Seligman Joes förtroende och får framrullat en historia som fängslar de fyra timmar som den fortgår.
Man kan undra vad som döljer sig i den femte och sista timmen då denna version verkar avhandla vad som behövs i ämnet.

Seligman som är oerfaren då det gäller det sexuella ställs mot Joes utlevande och beroendeframkallande vilda och destruktiva sexliv. 

Joes berättelse om sitt tragiska liv varvas med Seligmans mycket intressanta tankegångar där hans kunskap och tolkningar får förklaringsmodeller till Joes sexuella erfarenheter. Detta gör att filmen förs upp till en helt annan dimension om varthän vår sexualdrift kan leda oss och vad som betecknas nymfomani.

Ett extra plus till Charlotte Gainsbourgs tolkning av Jimi Hendrix Hey Joe som kommer i eftertexterna.

Lars von Trier har lyckats igen med att föra fram det outsagda och lägger även in en tankeställare till de politiskt korrekta när det talas om svarta män. Bravo!

Regi Lars von Trier
Medv Stellan Skarsgård, Charlotte Gainsbourg,Willem Dafoe m fl
Drama/Dansk

Uppskattar om din kommentar har foto på dig och ditt namn.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s