The Black Rider/The Casting of the Magic Bullets/Musikal


MMMM
Absurd och fantasirik underhållning
Betty Nansen Teatret

Detta liknar inget annat som jag sett i musikalgenren. Det är galet, roligt och häpnadsväckande. 

Föreställningen är uppdelad i tablåer där de olika figurerna gör entré på det lustigaste vis. Danska och engelska blandas med plötsligt utbringande i sång. Till detta finns de eminenta musikerna nere i orkesterdiket. En sju man stark orkester som hörs som om de voro så många fler. De medverkar även i föreställningen som rådjur, vilket får en förstärkt komisk effekt.

Skådespelarna är alla otroligt säkra i sina roller. Kanske beror det på att flertalet har gjort sina roller tidigare. Pjäsen hade sin första premiär här 1988.

Kultförfattaren William S Burroughs medverkar med sin röst och har även skrivit pjäsen, tillsammans med Tom Waits. Burroughs cut-up metod som författare genomsyrar hela föreställningen. Här finns ett visst släktskap med operan Friskytten av Carl Maria von Weber. Om en jägare (Sören Launbjerg) som påstår sig känna kvinnorna lika bra som skogen. Men hans demonstration med sin musköt mot kvinnan blir till en plump liknelse. Däremot så är det väldigt underhållande med hans dåliga andedräkt, som Xenia Lach-Nielsen, i rollen som Kätchen tacklar på ett suveränt vis. Hon är också en komisk begåvning. Liksom de övriga medverkande.

Bill Holmbergs koreografi och kostym är en stor del av njutningen på Betty Nansen Teatret. Skådespelarnas plastiska stil överensstämmer väl med 1800-talskostymerna. Det bidrar till att komiken infinner sig vid varje tillfälle då skådespelarna är på scenen. Höjdpunkten är öppningen av andra akten där Jens Jacob Tychsen är som en fluga på väggen och sjunger som en Gud. Helt makalöst underbart! Så är också Katrine Wiedemanns regi och scenografin av Michael Kvium.

Tom Waits musik är en blandning av balkan- och cirkusmusik och inbjuder till allsång och klappande. Som om man befann sig på en kabaré. Det är bara ölglasen som fattas för att publiken ska ingå i detta allkonstverk. Do What Thou Wilt, som jägaren upprepar.

blackriderFotograf Erik Hansen-Hansen

Av William S Burroughs, Tom Waits och Robert Wilson
Regissör Katrine Wiedemann, Scenografi Michael Kvium, Koreografi & kostym, Bill Holmberg, Översättning Peter Laugesen.
På scen Jimmy Jørgensen, Xenia Lach-Nielsen, Hanne Uldal, Mikkel Kaastrup-Mathew, Jens Jacob Tychsen, Henrik Lykkegaard, Christiane Gjellerup Koch, Søren Launbjerg, Joen Højerslev och Carl Christian Rasmussen
Musikalisk bearbetning August Rosenbaum. Musiker Nils Gröndahl (violin, såg), Kasper Tranberg (trumpet), Lars Greve (basklarinett, klarinett), Jeppe Zeeberg (dragspel, orgel), Joel Gjærsbøl (gitarr, banjo), Mads Forsby (percussion, trummor) och Nils Davidsen (bas).  Köpenhamn den 15 feb 2015

2 reaktioner till “The Black Rider/The Casting of the Magic Bullets/Musikal

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s