Piraterna på Öresund Vi minns Radio Syd – Skånes egen radio/Bok av Ulf Clarén och Staffan Olander


Radio Syd var heligt för oss musikälskare under sextiotalet. Det var vår enda tillgång till den populärmusik som vi så gärna ville få lyssna på. Fast radiostationen var förbjuden av regeringen. 

Britt Wadner blev vår räddning! Genom hennes radio fick vi dagligen höra våra idolers musik under sju härliga år. Nu finns den unika radiostationen beskriven. Det är Beatleskännaren Staffan Olander och SDS-journalisten Ulf Clarén som dokumenterat hur allt startade och slutade.

Fakta och anekdoter blandas med ett rikt fotomaterial som gör läsningen så nostalgisk och minnesrik. På ett av fotona finns jag med. Det är när Britt Wadner vinkar adjö från tåget på Malmö centralstation. Som 13-åring var det svårt att förstå att någon skulle sitta inlåst för att vi skulle få höra popmusik i radion. Jag och hundratals andra satte oss på järnvägsspåret då tåget skulle ge sig iväg mot Hinseberg. Så trogna var vi vår piratdrottning. Hela medlemsklubben verkade ta farväl just denna dag och även polisen önskade Britt Wadner all lycka.

Våra musikidoler fick vi höra från morgon till kväll från Radio Syd. Min far inhandlade en speciell antenn för ändamålet. Vår lilla tvårumslägenhet utrustades med högtalare i rummen och i köket. Vår  radio var alltid på.

Britt Wadner anordnade även popgalor. Rolling Stones spelade i Malmö 1965 på Baltiska hallen. Där spelade även Malmös storheter Namelosers och danska The Lollipops. Vid varje tillfälle då Lollipops spelade i Sverige var det hav av skrikande flickor. Man hörde knappt musiken. Författarna tar upp ett tillfälle då Lollipops skulle besöka Guldshopen vid Kronprinsen i Malmö. Jag var där och minns hur tjejerna tryckte på utanför affären och rutorna bågnade. Det var ett under att inga rutor krossades. Folk som inte var med på den tiden kan säkert inte förstå hur stora Lollipops var. Vart de än spelade i Sverige drog de storpublik. I Malmö Folkets Park hade de rekordpublik framför stora scenen.

Mycket var Britt Wadner och Radio Syds förtjänst. De spelade Lollipops plattor dagligen. Liksom flera andra danska och svenska artister. Artisterna fick storpublik när de turnérade tack vare Radio Syd. Skivbolagen trodde att skivförsäljningen skulle dala då de spelades så mycket i radio. Istället blev det tvärtom. Även den statliga radion började med musiklistor och lanserade Tio i topp och Kvällstoppen.

Den 20 januari 1966 tystnade Radio Syd! Morgonen skulle ha inletts med Lollipops, Speedy Gonzales. En svart dag för oss musikälskare. Piratradiolagen antogs i Riksdagen och Olof Palme tvingade piratdrottningen att abdikera. Den fria radion var stoppad!

radiosydbok

radiosyd
Britt Wadner med The Lollipops på Radio Sydfest i Malmö

lollipops65

lollipopstj
En vanlig syn på Lollipops spelningar

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s