A Hidden Life/Film


MM
Tråkig så klockorna stannar!

En österrikisk man är helt besatt av att han måste kämpa mot Hitlers vansinne då han blir inkallad. Hans envishet gör att han offras för sin övertygelse.

I en mindre by långt ute på landet lever Franz Jägerstätter med sin familj och har de bästa dagar, tills kriget kommer och Hitler kräver absolut lydnad och underkastelse.

I armén vägrar Franz gå med på att svära trohetsordern för Hitler. Hans sanningskrav  får honom i fängelse, vilket han har chans att undvika, om han bara skriver på att han är lojal mot Hitler. Men Franz vägrar in i det sista och istället får han en outhärdlig tid i olika tuffa fängelsemiljöer. Han blir klassad som landsförrädare.

Franz hustru får det svårt ekonomiskt och även barnen får lida av bybornas lojalitet mot Hitler. Allt blir betungande med hårt jordbruksarbete och att få tillräckligt med mat på bordet.

Visst är det vackra naturtagningar och en gripande historia, men det blir för långsamt i berättarstilen. Som att se på en tavla i tre timmar. En mycket sövande film från regissören Terrence Malick.

Regi Terrence Malick
Skådespelare Michael Nyqvist, Matthias Schoenaerts, Bruno Ganz m fl

 

En tanke på “A Hidden Life/Film

  1. Jag tycker att det är en underdrift när du tycker att den var ”Tråkig så klockorna stannar!”.
    Jag upplevde det nästan som klockorna gick baklänges. Efter en halvtimme tänkte jag; ”måtte handlingen komma vidare nån gång”. Tyvärr fortsatte den som ett gammalt positiv, som man vevade om och om igen. Samma problematik och samma känslor nöttes i det oändliga. Det central moraliska dilemmat i filmen, var ingalunda banalt, men att långsamt älta det som en ren plåga i flera timmar, kändes som ren självspäkelse.

    När jag insåg att att filmen bara hade tröskat på i en timme, trots att jag upplevde som flera timmar, beslöt jag mig att lämna salongen så diskret som möjligt, vid bästa lämpliga tillfälle. Tyvärr dröjde det ytterligare en halvtimme innan jag diskret och hänsynsfullt lyckades slinka ut ur salongen.
    I för sig var det vackra bilder från natur, miljöer och arkitektur, som hade fungerat fint i en kort reklamfilm för att locka turister till Österrike.

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s