12 Years A Slave/Film


MMMM
Fruktansvärt grym men mycket sevärd


Den är hård, uppskakande och gör mig oerhört upprörd. Ändå vill jag rekommendera denna viktiga film om rasförtryck i söderns 1850-tal på bomullsplantagen i Louisiana.

Här kan vi tala om riktigt förtryck och rasism. Hemskt att se men viktigt att inte glömma bort. Debatten om rasism i Sverige får ett löjets skimmer i jämförelse.

Berättelsen bygger på en självbiografi av Solomon Northup och är något av det starkaste jag sett på bio på länge. Jag var helt slut när jag vacklade ut från biografen två timmar senare.

Vi får följa Solomon Northup som plötsligt vaknar upp som slav efter att ha varit en välbärgad man med familj i New York. Hans 12 år som slav är mycket gripande och stundtals outhärdligt att se på. Man frågar sig själv om man levt på den tiden och hade varit en så vidrig plantageägare som pryglat sina arbetare med läderpiska för den minsta anledning.

I Sydstaterna såg de vita ägarna de svarta som boskap och regissören Steve McQueen får verkligen fram känslan av spelet mellan ägaren och den underkuvade svarta mannen som inte har några som helst rättigheter.

Den enda riktigt vettiga människan gestaltas av Brad Pitt som även är medproducent.
Han är en man som kommit från Kanada för att bygga hus och blir en viktig länk till att Salomons liv kommer att förändras, om än med rädslan att bli upptäckt.

Chiwetel Ejiofors rolltolkning är i Oscarsklass och Oscars borde regna över denna viktiga tidsskildring då hela ensemblen är väl värda alla priser de kan få. 

Regi Steve McQueen
Medv Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong’o, Sarah Paulson, Benedict Cumberbatch, Paul Dano m fl

En tanke på “12 Years A Slave/Film

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s