Olav Gerthel Från Mozart till Vårvisan/Bok


En av Sveriges största sångare var på väg att bli bortglömd. Men genom denna bok ges nu fler möjlighet att upptäcka en operasångare i klass med Jussi Björling.

Frilansjournalisten Bengt Eriksson har tillsammans med dottern till Olav Gerthel skrivit boken om Olavs liv och leverne. Susanne Gerthel sammanfattar tiden i Malmö om 1940 -50 och 60-talet på ett mycket informativt och intressant vis i ett eget kapitel. Man ser verkligen Malmö passera revy och minns tydligt det man själv fått vara med om.

Olav Gerthel var oerhört populär på Malmö Stadsteater men konstigt nog fick han ingen riktig uppskattning för sitt arbete. Då Olav slutade på teatern (efter 27 år och 70 roller) blev det varken avtackning eller erkännande trots hans stora popularitet. ”Det var rent ut sagt för djävligt” säger operasångaren Sten Sjöstedt. ”Så mycket som han gjort för Malmö Stadsteater.”

Författarna har gått mycket systematiskt till väga och här berättas kapitel för kapitel om Olav Gerthels stora sångargärning. Från Eksjö kyrka via utbildning i Salzburg till de stora scenerna i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det var också i Malmö som Olav gjorde störst avtryck. Här sjöng han det mesta man kan önska sig som operasångare.

Bengt Erikssons kunnande som journalist genomsyrar boken. Det är en välskriven, genomarbetad text med mycket fakta och anekdoter som berättas av Susanne Gerthel.

17878193-7fbyS

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s