Pastor Qvist/Marsvinsholmsteatern


Politiskt korrekt om homosexuella och islam

Varje teater verkar vilja lägga sig i den politiska debatten i Sverige. Utan att tänka på underhållningsvärdet. Vilket ofta blir lidande.

På blankvers störtar en städerska in på scenen. Säkert spelad av Kajsa Ekström men alldeles för teatral. Mer lust att synas än att väga varje ord på en vägskål. Som man gör i en Shakespearepjäs. Men nu är detta så långt från Shakespeare man kan tänka sig. Urskånsk buskis där man vill visa sig vara med i tiden.
Man häcklar ökända Pastor Green och driver med frireligiösa där en pastor fördömer homosexuella. Försiktigt försöker man även göra islam rumsren. Helt onödigt med en  förklaring av det förtryckande islamistiska klädesplagget ”Burka”. Dessutom lite dumt.

En skara amatörer som spelar de redan frälsta går i väntans tider och undrar vad deras pastor Qvist tagit vägen. Under tiden springer de ut och in sjungande psalmer. Något som man kunde tagit bort då det inte fyller någon vidare funktion.

Man försöker dölja homosexualitet för den konservativa pastor Qvist och då finns här givetvis en intrig där två män är förtjusta i varandra. Vilket även två kvinnor blir. Kring detta försöker man spinna en historia som är tunn som sockervadd.

Plötsligt börjar Sandra Redlaff som Maribell sjunga Mauro Scoccos Till dom ensamma. Helt fel i denna uppsättning. Även om Sandra sjunger låten bra.

Det är bögarnas fel
sjunger hela ensemblen i slutet. Men just den sången är så uttjatad så det blir inte kul. Roligare är då Camilla Persson som den kåta frun som längtar hett efter pastor Qvist. Hennes utspel har en viss komik och överraskningseffekter.

Ett riktigt antiklimax blir det med Gabriellas sång ur Kay Pollaks film Såsom i himlen. Speciellt då filmen är så förknippad med Michael Nyqvist som nyligen avlidit. Här skulle man valt att plocka bort denna sång. Liksom alla sångerna, då detta inte är en musikal.

Slutet har en poäng men hela uppsättningen bör kortas minst en halvtimma. Tre timmar är alldeles för långt. Speciellt en kall sommarkväll och utomhus.  

pastorkvist
Fotograf Dick Lindström

2 reaktioner till “Pastor Qvist/Marsvinsholmsteatern

 1. En recension som visar på en ganska dålig kunskap om teater. Föreställningen är inte skriven på blankvers utan på Alexandring. Det är mycket märkligt att jämföra en teaterpjäs med en Shakespearepjäs om det inte är en Shakespearepjäs eller har några som helst ambitioner att vara en sådan.

  Om man väger varje ord på guldvåg skulle varenda föreställning bli outhärdlig oavsett hur bra texten är.
  Buskis och fars är komiska föreställning som inte behöver ha ngt budskap. Som du själv skriver så har denna föreställningen ett budskap. Att du tycker den är dåligt framförd kan man skriva på annat sätt.

  Tre sånger gör ingen musikal, menar du på allvar att du tycker att man inte skall ha sånger med i föreställningar som inte är musikaler? Valet av sånger kan du självklart kritisera. Vår målgrupp är som du kanske anat om du tittat dig omkring inte urbana personer i 30 årsåldern, det är äldre människor och oftast från landsbygden för dem tror jag inte bögarnas fel är uttjatad.

  En recensents uppgift är att veta mer än gemena man om det ämne man recenserar. Att berätta vad man ser och sätta in detta i rätt sammanhang. Du har givetvis rätt att tycka vad du vill men en stor okunnighet om teater lyser igen.

  Hälsningar Camilla Persson

  Gilla

  1. Blev överraskad att just du skriver Camilla då du var den som fick beröm i min recension. Men det verkar du ha missat i din iver att feltolka min recension. Jag jämförde inte med Shakespeare utan det var en allegori. Det tror jag de flesta teaterkunniga förstår.

   Efter alla de år som jag besökt Marsvinsholmsteatern vet jag att här kommer folk även från städerna och en hel del (som jag) även har kunskap och arbetat med teater.

   För ditt vidkommande kan jag berätta att flera i publiken uttryckte sitt missnöje. Någon utbrast spontant när vi gick, ”Det var det sämsta jag sett!” Det tyckte inte jag som jag hoppas du förstod av min recension.

   Då du inte bemödat dig om att ta reda på min bakgrund och på ett oförskämt sätt ifrågasätter min teaterkunskap så hänvisar jag till min förstasida och till högerspalten. Då upptäcker du att jag varken tillhör de personer i 30-årsåldern du hänvisar till samt har en gedigen teatererfarenhet på flera plan.

   Ps Jag tycker att ditt inlägg passat bättre som ett privat mail Ds

   Gilla

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s