West Side Story/Musikal


MM
Lam och förutsägbar

Danska regissören Kasper Holten har försökt sig på en modern version av West Side Story. Hela första akten är en trög transportsträcka där man bara väntar på vad som hända. Var är de uttrycksfulla och karismatiska skådespelarna?

Här finns en kompetent dansensemble i de två rivaliserade gängen Sharks och Jets. Fast ingen av de medverkande ger något bestående intryck. Visst sjungs det hyfsat. Speciellt från Anton Zetterholm som Tony och Frida Johansson som Maria. Men de har inte den ”star quality” som man förväntar sig i en sådan här föreställning. Det bränner aldrig till mellan de båda. Regissören har fokuserat mer på ensemblespel än på solisterna.

Så som musikalen presenteras känns det som något gammalt som inte har ett värde idag. På -50-talet var det nytt och vågat. Idag nattståndet och oinspirerande. Fast inte om man ser hur ungdomar på Royal Shakespeare Company framförde ett potpurri av West Side Story på Tv. Bara det inslaget gav en inblick i hur man kan göra en tolkning spännande 2018.

Även om gängkrigen har nått Sverige med full kraft så speglar inte denna version det på ett realistiskt vis. En trist stål och betonghuskropp står bastant på scenen. Där håller gängen till. I sin imbecillitet slåss de om herraväldet över några kvarter. Puerto Ricograbbarna mot europeiska invandrare.

Timbuktu
har gjort nyöversättningen där man får en känsla av dagens invandrargäng. Fast en lite väl försiktig översättning då det gäller vokabulären. Man använder ordet ”blatte” men inget om islamisterna som är vår tids farsot då det handlar om gängkrig.

Först under andra akten hettar det till med några dansnummer och en dramatik som ger musikalen rättvisa. Men det är ändå en förställning som lämnade mig nästintill oberörd. Se den klassiska amerikanska filmen. Det är underhållning och samhällskritik på en hög konstnärlig nivå. 

dansbild_kostymrepx


Fotograf Katja Tauberman
Musik Leonard Bernstein, Manus Arthur Laurents, Sångtexter Stephen Sondheim, Svensk översättning Jason ”Timbuktu” Diakité, Regi Kasper Holten, Koreografi Signe Fabricius, Medverkande Frida Johansson, Oscar Pierrou Lindén, Kitty Chan, Suad Demirovic m fl Malmö Opera

En tanke på “West Side Story/Musikal

  1. Tack för den effektiva recensionen. Man får verkligen en bild av denna ‘remake’ av West Side Story. Tråkigt att den verkar vara en förskönande och icke ärlig bild av den nuvarande gängvärlden, som den tydligen ska skildra, eftersom den ska vara nutida. //Tina F

    Gilla

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s