438 dagar/Film


MMM
Välgjort och realistiskt

Journalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson från Göteborg tar sig in olagligt till Etiopien för att avslöja Lundin Oils smutsiga affärer, där Carl Bildt var styrelsemedlem. De båda journalisterna agerar med livet som insats och frågan blir, varför gör man detta då man vet att man kan avrättas?

Händelserna är baserat på deras bok med manus av Peter Birro. Av detta har det blivit en hyfsat spännande film. Den tar oss med på de djävligheter som de båda reportrarna får uppleva då de åker fast och hamnar i det beryktade Kality-fängelset. Bara de träder in där får man en känsla av smuts, stank och ett rent helvete. Dessutom är det oerhört skitigt och trångt bland de kriminella etioper de tvingas dela plats med. 

Här sitter de båda journalisterna långt ifrån bekvämligheten i Sverige. Dagarna går som blir till månader och svenska UD gör inget nämnvärt för att få dem loss. Dåvarande utrikesministern Carl Bildt agerar till slut. Antagligen på grund av trycket från massmedia runt om i världen. Här gestaltas han förträffligt av Philip Zandén på ett löjeväckande men kul sätt. Hans prat om salami kommer att bli en klassiker.

Gustaf Skarsgård och Matias Varela som journalisten och fotografen fungerar mycket bra tillsammans. De ger ett starkt och trovärdigt intryck av de bådas kaotiska situation. 

Att bli dömd till 11 års fängelse för terrorism kan knäcka den bäste. Men Martin och Johan hade tur då de benådades och släpptes 2012. De fick skriva under på att de erkände anklagelserna och intyga det i en intervju i etiopisk TV. Det ligger något i moderaten Maria Abrahamssons twitter, ”Två marxister är på väg hem till Sverige”. 

Regi Jesper Ganslandt
Skådespelare Gustaf Skarsgård, Matias Varela, Fredrik Evers, Philip Zandén, Josefin Neldén, Faysal Ahmed med flera. 

 

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s