Lill-Tarzan å jag, En berättelse från världens bästa land/Bok


Skådespelaren Johan Hedenberg visar sig vara en begåvning även på att skriva.
Jag fängslas och känner igen mig, både i min uppväxt och i mina teaterdrömmar.
Johan och jag sökte samtidigt till den statliga scenskolan, där Johan blev antagen.

Boken handlar till stor del om Johans uppväxt i Grimsta och Vällingby i Stockholm.

Mycket utspelar sig i -60-talets förorter där sossarnas miljonprogram skulle bygga bort trångboddheten. Bebyggelsen fick utstå mycket kritik med dess fula och hemska höghuslängor. Här växer Johan upp med många missanpassade figurer. En av dem är Lill-Tarzan. En vig pojke som kan klättra upp var som helst och enligt flera skulle kunnat bli en mästersimmare eller cirkusartist. Men han som Ubbe och andra av Johans kompisar hamnar istället i missbruk, men innan dess är Lill-Tarzan en trätobroder till Johan. Många gånger har de kul, men slåss också rått. Både på skolgården och hemmavid. De sammanstrålar senare i livet på anstalt och vid Dramaten. Den plats som blivit Johans arbetsplats. Då han inte filmar, spelar på hästar eller rider. Hästar blev tidigt en del av Johans liv.

Johan skiftar skickligt mellan då och nutid. Hans beskrivningar av scenskolan i Malmö är ingen vacker läsning, men nödvändig för att förstå hur Johans liv formades. 
Flera elever på skolan förkastade den konstnärliga undervisningen och tyckte klasskamp var viktigare. Detta kan inte Johan acceptera och blir därför utfrusen av sina klasskamrater. Det leder till att Johan måste genomgå läkarbesök om sin mentala hälsa och ombeds att sluta sin utbildning. Johan triumferar genom att ta sig igenom de tre åren och senare få jobb på Dramaten. 

Det är en gripande, medryckande och personligt färgad bok som Johan har skrivit.

Klart läsvärd för alla oss som växte upp i början av -60-talet, med våra drömmar om rock och pop i ett samhälle där allt var möjligt. Det har varit på tal om att göra TV-serie av boken som kom ut 2012. Den ingår bland mina Corona-böcker. Böcker som jag inte har hunnit läsa tidigare men nu tar mig an då alla andra nöjen är nersläckta. 

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s