The United States VS. Billie Holiday/Film


MMMM
Ett starkt och gripande öde

Billie Holiday fortsätter att fängsla oss med sin helt unika sångröst och fashionabla stil. Andra Day gestaltar henne trovärdigt med full inlevelse. Hon sjunger dessutom flera av Billies sånger. Andra Day blev också, med rätta, Golden Globe-belönad.

Man sitter som fastnålad av den starka berättelsen. Speciellt när Billie ska sjunga den kontroversiella, Strange Fruit, om lynchning av de svarta. FBI med Hoover i spetsen vill förbjuda Billie att sjunga den här jazzhymnen. Han är rädd att den ska mana till uppror för de svarta. FBI gör allt för att stoppa Billie. De sätter ut en full polisstyrka på hennes konsert, planterar knark på henne, stormar hennes loge och hem. Billie lägger in sig och tar en avväjningsperiod från sitt heroinmissbruk.

Billie är politiskt obekväm och ska stoppas till varje pris. Därför skickas Agent Jimmy Fletcher till att bevaka henne i hemlighet på hennes turné. De båda kommer nära varandra och inleder ett sexuellt förhållande. Fast Billie vill vara fri och har svårt att hålla sig till en man. Nära kärlek är inte hennes melodi. Det ska vara hård och skoningslös sex. Så som hon blev upplärd som prostituerad av sin mamma, då hon var endast nio år gammal.

Billie hade även ett förhållande med den kända skådespelerskan, Tallulah Bankhead. När de ska åka upp till hennes hotell med hissen blir Billie hänvisad till mathissen. Av en svart hisskötare, som är rädd för att förlora sitt jobb. Billie Holiday avled av sviterna av sitt hårda leverne, endast 44 år gammal.

Biosäsongen startar starkt med denna omtumlande film. Man vacklar ut från biosalongen.

Reg: Lee Daniels. Medv Andra Day, Trevante Rhode, Garret Hedlund, Rob Morgan, Natasha Lyonne m fl.

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s