En kväll med Thalia/Malmö Opera


Inte så kul, som man kunde förvänta sig.

Det är mycket spring in och ut men mestadels som en repetition, vilket gör det trist för åskådaren. Fast Malmöpubliken är som vanligt artig och applåderar för det minsta lilla som visas fram eller sjungs.

Med ett annat regissörsteam kunde det ha blivit betyligt mer intressant. Men då skulle man valt helt andra operetter och scener än de som presenterades. Det är alldeles för publikfriande och säkra kort. Inget väcker förvåning eller längtan till att se dessa operetter. Något som aldrig spelats på de stora scenerna i Sverige är Gilbert och Sullivans förnämliga och så underhållande operetter. I USA och England visas de som oftast och är rena kultklassikerna. Själv har jag haft förmånen att gestalta titelrollen i deras Mikadon.

Vad fick vi då se? Loa Falkman gör en rolig parodi på sig själv bland publiken men scenerna på restaurangen där paret sitter och äter spagetti som Lady och Lufsen är enbart smaklöst. Just smaklöst präglar mycket av föreställningen där man så klart vill vara så politiskt korrekt som möjligt. Att låta Rickard Söderberg agera primadonna blir inte bara fel utan helt utan knorr. Liksom det tafatta försöket när Rickard fyra gånger ska försöka sjunga, Du är min hela värld. Helt fel är även Harald Leander som regissören/inspicienten? med sin breda skånska som knappt är hörbar. Den fyller ingen funktion som den presenteras här. Enbart ett störande moment. Det krävs timing och känsla för att få en sådan figur komisk. Samma gäller för Elinor Fryklund som Thaliafiguren. Hon vill så mycket men det hamnar mest i oväntad torrhumor. Även den norska sopranen Eir Inderhaug som spelar full efter pausen är enbart pinsamt att ta del av.

Det bästa och mest medryckande är danserna. Då tar det fyr och föreställningen lyfter. Det är också andra akten som har det intressantaste innehållet. Men det är inte mycket att hurra för som helhet. Även om publiken sjöng med och applåderade som om de befann sig på en West End föreställning med världsartister.

Regi Johanna Hybinette, Elisabeth Linton

Medv Loa Falkman, Rickard Söderberg, Maria Streijffert, Harald Leander m fl

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s