Konsten med publiken/Bok


Under drygt 20 år presenterade Skånska teatern i Landskrona högstående teater. Hela Teatersverige vallfärdade dit för att se deras pjäser. Jag var en av dem!

Tyvärr har det inte blivit den bok jag hade önskat mig med de medverkande där de berättar om sina erfarenheter om de olika föreställningarna. Det är bara små korta nedslag med vissa medverkande och en alldeles för kort intervju med den konstnärlige ledaren och regissören Peter Oskarsson. Han som var så väsentlig för Skånska Teaterns utveckling.

Istället har man fokuserat på hur Skånska teatern kom till Landskrona och deras arbete med att komma in i staden och nå Lanskronaborna. Det gör man genom att besöka deras arbetsplatser och att bilda amatörföreningen Harlekin. Detta får en stor genomslagskraft och bildar ett kitt i Landskrona där Skånska teatern blir en av dem. Det bidrar mycket att alla som jobbar på Skånska Teatern måste bosätta sig i Landskrona.

1982 lämnar Peter Oskarsson och hälften av styrkan Landskrona för att slå sig ner i Gävle. Politikerna vägrade att ge det kapital som behövdes för att fortsätta den konstnärliga banan i Landskrona. Den andra hälften forsätter med Skånska Teatern där de lyckas vända skutan till ytterligare succéföreställningar.

För min egen del tror jag mig aldrig sett så välspelad och genomtänkt teater som Skånska teatern presenterade. Då jag själv på -70-talet gick på teaterutbildningar så var Skånska Teatern drömmen att få arbeta på.

De visade på en fantasi och nyfikenhet i sina uppsättningar som jag inte sett sedan dess. Helt makalöst genomförda föreställningar där flera av skådespelarna idag hör till eliten i Sverige. Jag är glad att jag fick var med om denna teaterrevolution.

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s