All the beauty and the bloodshed/Film


MMM

Dokumentär som skakar om medicinvärlden

Sacklersfamiljen har levt gott på läkemedlet Oxycontin, som sägs ha lett till döden för 900 000 amerikaners liv. Nan Goldin som filmen handlar om, blev starkt beroende av detta. Hennes kamp mot Sacklers är filmens tema.

Det börjar med en aktion inne på det berömda konstmuseet The Met i New York.
Nan och hennes vänner kastar flygblad och tomma tablettburkar av Oxycontin. Detta då Sacklers har fått sitt namn på museet där de bidragit med donationer.
Det leder till stor uppståndelse då Nan Goldin är en känd konstnärsfotograf.

Nan och hennes aktivistgrupp PAIN (Prescription Addiction Intervention Now) fortsätter sina aktioner på fler kända museum där Sacklers har fått sitt namn. Sacklers utger sig för att vara filantroper, då de bidrar med stora summor till västvärldens museum. Så kan de dölja sin smutsiga handel med det beroendeframkallande läkemedlet.

Nan Goldin har en bakgrund utanför Boston där hon växte upp med sin familj. Hennes syster tog sitt liv efter att föräldrarna lämnade bort henne till ett mentalsjukhus. Efter sin konstskoleexamen ger sig Nan iväg till New York -78. Där hamnar hon bland punkare, bögar, transpersoner och prostituerade. Hon bor väldigt sjabbigt. Det är i New York som Nan börjar experimentera med foto och ofta på sina vänner och älskare. Hennes bisexualitet drar henne till olika subkulturer där hon experimenterar med både droger och alkohol.

Hennes fotosamling gör succé, vilka man knappast kan kalla proffsfoto, men dess utsatthet av människor som skildras i dess negativitet i undergroundmiljöer lockar utställare.

Nan Goldins aktivistgrupp lyckas så väl med sina aktioner att de får flera världsberömda museum till att plocka bort Sacklers namn från museums väggar och vrår. Bland annat för att Nan Goldin vägrar att man ställer ut hennes bilder ifall Sacklers namn finns kvar. Just nu har Nan en fotoutställning på Moderna Museet i Stockholm

Regi Laura Poitras. Medv Nan Goldin, David Armstrong, Marina Berio, Noemi Bonazzi, Harry Cullen, m fl. 

En tanke på “All the beauty and the bloodshed/Film

  1. Ja, denna skandal har skakat USA och bl a skildrats i Disneys dramaserie ”Dopesick”. Men det kan tyckas något (o)lustigt att det är helt okej att använda vilka illegala droger som helst (vilket snart hela USA verkar göra med gott samvete), men sås nart det rör sig om läkemedel och ”Big Pharma” då är det en helt annan sak. Påminner om hur USA (och världen) tidigare stornjöt av sitt cigarettberoende i gott sällskap med Marlboro-mannen, de fria vidderna och det ljuva livets självklara livsstil för att sedan bli djupt chockade och kräva enorma skadestånd från ”Big Tobacco” i sue-happy USA, när det ”avslöjades” att man faktiskt kan få cancer och andra sjukdomar av att dagligen fylla kroppen med gifter.. Hyckleri heter det visst..

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s