One Life/Film av James Hawes


Tankeväckande drama

MMM

Anthony Hopkins ger oss ett gripande porträtt av Nicholas Winton som räddade 636 judiska barn från nazisternas förföljelser i Tjeckoslovakien 1938/39.

Vi har sett det förr om människor som räddas från nazismens klor, men här framkommer en icke så känd händelse om börsmäklaren Nicholas Winton. Hans fru Grete görs av vår svenska Lena Olin. Hon var svår att känna igen, bra jobbat som skådespelare.

Filmen tar sin början 1987 där Nicholas Winton en dag ser sin gamla portfölj, då blir han påmind om sina heroiska insatser i början av andra världskriget, även om han själv ser sig som en antihjälte.

Genom att gå igenom gamla saker i sin villa där frun vill han ska röja upp – då hon ger sig ut på en resa till deras gravida dotter – får vi se tillbakablickar om hur den unge Winton: – väl spelad av Johnny Flynn – med livet som insats skaffar engelska pass åt barnen i Prag, så de slipper gaskamrarna. Flera av dem har tidigare flytt från Tyskland och Österrike, nu är det dax igen men hos fosterföräldrar i London.

Tillbaka i nutid får en stor tidning reda på Wintons hjälteinsats, vilket även leder till TV-programet That´s Life! där en del av de överlevande finns med. Hjärtskärande att se men ock så viktigt att igen bli påminda om helvetet som många judar genomled.

Denna berättelse som är baserad på en bok är både gripande och intressant, främst för Hopkins insats, när hans tårar kommer, så kom mina. Själva ramberättelsen är ganska så ordinärt uppbyggd så därför blir det enbart vissa scener som griper tag i en. Men de är desto starkare. En långsamt fin och berörande film.

REGI James Hawes, SKÅDESPELARE Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce, Lena Olin m fl

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.