Stormskärs Maja/Film av Tiina Lymi


MM

Finlandssvenskt epos med brister

Ännu en onödig film som inte tillför oss någonting mer än en medioker kärlekshistoria, byggd på åländska Anni Blomqvist fem romaner som tidigare filmatiserats av YLE som tv-serie på -70-talet. Nu har man stuvat ihop alla böckerna till en nästan tre timmar alldeles för lång film. Den har ändå blivit en stor succé på biograferna i Finland. En halv miljon har sett om Stormskärs Majas liv.

Amanda Jansson, som slog igenom som polis i tv-serien Den tunna blå linjen gör huvudrollen som Maja. Med hennes stora ögon förstår vi och känner med hennes lidande och glädje i vardagens göranden. Maja vill själv bestämma vilket liv hon vill leva, men det är svårt i 1800-talet med alla dess stränga religiösa regler och påbud.

Maja tvingas gifta sig med en man som hon inte vill vara med, hon har i sina drömmar valt en annan man i hennes närhet som hon vill leva med. Men Maja måste rätta sig efter sina dominanta föräldrar. De har tillsammans med Janne och hans föräldrar valt Maja: Janne spelas uttrycksfullt av Linus Troedsson. Han framstår i början som en butter och trögtänkt person men växer genom filmen till en stabil och trogen familjefar, med mycket kärlek till hans Maja.

Paret flyttar till den ensligt åländska ön Stormskär, där kommer de att bo ensamma och få kämpa med naturens hårda leverne. Krimkriget kommer emellan och då paret hunnit få flera barn får Maja ensam kämpa med barnen då Janne måste fly stormskär: det blir ockuperat av engelska soldater. Under Jannes frånvaro har Maja bara tid till att serva soldaterna, men barnens far finns där hela tiden i hennes tankar. Hon är helt klar över att Janne en dag ska komma tillbaka.

En del dramatiska händelser ger filmen liv men longörerna är många och filmmusiken alldeles för romantiserad och opersonlig. En scen med Maja och Janne får mig att tänka på den gamla hårschamporeklamen Timotej: fotot är softat och paret har inte en rynka i sina ansikten, fast de slitet på land och hav med fiske och annat i det karga landskapet. Så är också filmen: storslagna naturbilder står i fokus där skådespelarna är medagerande.

Regi Tiina Lymi, Medv Amanda Jansson, Linus Troedsson, Jonna Järnefelt, Tobias Zilliacus m fl.

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.