Scapegoat/Film av Marcus Ovnell


M

Konsten om hur man inte gör film

Denna film har alla fel i hur man misslyckas med att berätta en historia.

Till min förvåning ser jag att regissören Marcus Ovnell regisserat film tidigare; jag var helt övertygad om att detta är en debutant.

Så här dålig film kan jag inte minnas när jag senast såg. Det är så amatöristiskt; ungefär som om vi är hemma hos någon som vill visa sitt första försök att göra ett utkast för en långfilm.
Att man inte redan på manusstadiet insåg att det här håller inte; det måste bearbetas: här finns så många logiska luckor; och var är klipparen: Han verkar helt frånvarande! Här hade behövt klippas och tätas så att berättelsen accelererade.

Att öppna en film med en barnkör i en kyrka – med en alldeles för lång sång – där det redan är en longör och därefter inte händer någonting av värde i berättelsen; det är ett karaktärsmord som är förbjudet i filmberättande. Visst kan en film berättas långsamt men inte sövande där man sitter med flera frågor i huvudet om vad det egentligen handlar om.

Premissen är god där man vill visa vad ett gäng ”danskar” som kommer till Sverige kan orsaka med destruktiva krafter. Fast då måste man ha ett starkt manus och trovärdiga skådespelare som kan bära upp rollerna. Tobias Hjelm som spelar prästen har en central roll men gör inte mycket väsen av sig. Han stirrar mest i tomma luften. Här borde regissören direkt se att det här håller inte och ändrat.

Den enda som man kan kalla skådespelare och som agerade trovärdigt var Dejan Čukić som gängledaren. Det hjälpte inte att Marika Lagercrantz var med; hon tillförde ingenting!

Allting utspelas i Skåne och i min uppväxtstad Limhamn med omnejd, mycket inne i kyrkan i Tygelsjö. Där har prästen sin flock av unga människor, fast en del lämnat och övergått till det danska gänget som sysslar med kriminalitet och droger.

Vid kvällens galapremiär hörde jag inte en enda applåd efter filmen: tystnaden var kompakt; vid kvällens korta frågor och svar kom det några artiga frågor.
Det är synd om alla som medverkat till den här filmen, jag lider med dem.

Att det här har kunnat gå upp på en biosalong är för mig obegripligt. Hela filmen som ska föreställa en thriller har inte ett uns av spänning. Jag längtade ut från biosalongen.

Regi Marcus Ovnell, med Tobias Hjelm, Dejan Čukić, Jenny Lampa, Marika Lagercratz, Mikhail Fedorchenko, Linus James Nilsson.

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.