Gentlemen/film


MM
Dyr och misslyckad

Gentlemen vill för mycket och genom det så kantrar den.
Det var inte det bästa att låta Klas Östergren skriva manus till sin egen bok.

Själv befann jag mig mycket i Stockholm under det -70-tal som filmen utspelar sig. Stämningen, ställena och karaktärerna är mycket bra skildrade, men man går bet på hur själva handlingen presenteras. Man vill berätta så mycket och regissören verkar rädd för att missa något.

Hastigheten på berättandet åker på i raketfart. Man får knappast något grepp om karaktärerna, vilket är synd, då de är så väsentliga för att förstå vad Gentlemen egentligen vill berätta.

Slutet är också märkligt, men vill kanske signalera om en fortsättning? En TV-serie där man fick mejsla ut karaktärerna desto mer vore idealet. 

Amanda Ooms roll som Hälardrottningen är ren statistmedverkan.  Pernilla August får inte heller så mycket att replikera som Greta och moder till huvudpersonen Henry Morgan, väl gestaltad av David Dencik. Dock inte så intressant som han har varit i andra filmer av denna regissör. Mikael Marcimain lyckades betydligt bättre med Call Girl härom året.

Boken blev något av en generationsroman då den kom 1980 och den fanns även i min bokhylla. Därför var mitt intresse stort inför denna omsusade och dyra filmatisering. Men det blev som en sufflé som sjönk ihop.

Läs boken istället för att sitta av två timmar och tjugo minuter. 

Regi Mikael Marcimain
Medv David Dencik, David Fukamachi Regnfors, Ruth Vega Fernández m fl

En tanke på “Gentlemen/film

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s