Roger Waters The Wall/Engelsk film


MMMM
Bomastiskt och storslaget

En klassiker som fått nya inslag med Roger Waters som ciceron

The Wall är filmad under fyra år på olika platser i världen. Roger Waters är märkbart rörd då han berättar om sin far som dog under andra världskriget. Detta går som ett tema under hela filmen. Waters åker omkring till olika platser på den engelska landsbygden i sin antika Rolls Royce. Där filosoferar han ensam eller tillsammans med någon.

Den spektakulära uppsättningen av dubbelalbumet är ett måste för varje sann Pink Floydfantast. The Wall kom ut 1979 och blev direkt en storsäljare. ”Another Brick In The Wall, Part 2” släpptes som singel och blev en megahit. Hela konceptalbumet är oerhört destruktivt om krig och alienation och väldigt plågsamt att se på.
En mur byggs upp sten för sten kring den person som kallas Pink. Han är alter ego för medlemmarna i Pink Floyd. Bandets känslor av berömmelsen och distansen till deras publik samt deras oförmåga att kunna mötas igen som ett band. Det är vad The Wall handlar om. Men också fascismens fula tryne.
Albumet har tidigare filmats med Bob Geldof 1982. Själv har jag haft förmånen att få se Pink Floyd med originalmedlemmarna. I Lund 1970 när de körde hela albumet Umma Gumma. I Köpenhamn 1994 då deras musik smalt samman med en oöverträffad ljusshow.

Det är en fantastisk konsert med ett suveränt ljud, även om det bara är Roger Waters från Pink Floyd som medverkar på scenen. Efter filmen samtalar originaltrummisen Dave Mason och Roger Waters men Waters vill inte beröra splittringen inom gruppen. 

Regi Sean Evans, Roger Waters

En tanke på “Roger Waters The Wall/Engelsk film

  1. En spektakulär show – en häpnadsväckande spektakel som involverar ljusprojektioner och massiva marionetter.
    En anti-krigsretorik – visar ögonblicksbilder av människor som dödades i konflikter från sju kontinenter i världen.

    Gillad av 1 person

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s