Taikon/Svensk dokumentärfilm


MMM
Intresseväckande tidsdokument

Katarina Taikon blev en välkänd symbol i hela Sverige för sin kamp för zigenarna och sina barnböcker. Nu har det gjorts en grundlig dokumentär om henne. 

Det är en aktivt charmerande kvinna som framträder och här finns även en stringens i hennes agerande och tal. Katarina kämpar för 47 zigenarfamiljer men Palmeregeringen på -60-talet är tveksam till att de ska få stanna. Katarina Taikon blir rasande och fackeltåg och demonstrationer anordnas. Det märkliga här är att flera zigenare fick bo i skogen, fast det då fanns gott om lägenheter.

Det har blivit en film som osar av hetta och engagemang men man förskönar och här finns ingen kritisk hållning mot zigenarna och deras leverne. Om det kan man läsa i Romer i Sverige, Karl-Olov Arnstberg, Debattförlaget 2015. Karl-Olov Arnstberg har tidigare skrivit Svenskar och zigenare (1998)

Regi Gellert Tamas, Lawen Mohtadi, Medverkande Katarina Taikon, Rosa Taikon, Martin Luther King, Olof Palme m fl

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s