Ropen skalla – konsten åt alla/Malmö Konstmuseum


En epokgörande tid i Sveriges konstliv.

Ett härligt initiativ av Malmö Konstmuseum. Mer sådant! Denna tidsepok var så avgörande i det sydsvenska konstlivet. Här nere i Malmö hände det mycket på Målarskolan och Grafikskolan Forum där konstnärerna Bertil och Lizzie Lundberg var lärare. Men även andra spännande konstnärer var i farten.

Sture och Charlotte Johannesson var Undergroundkonstnärerna där Stures affischkonst blev världsberömd men behandlades mer styvmoderligt här hemma. Sture blev nekad statligt konstnärsbelopp år efter år. Han fick klara sig på sin affischförsäljning och allmoser. En gigantisk skandal från regeringen och alla Sveriges konstråd. Ingen tyckte Sture var värd att satsa på. Charlotte Johannesson arbetade sidan om sitt konstskapande där vävandet varit hennes främsta sätt att uttrycka sig. Redan 1971 satt de båda konstnärerna hemma med stora IBM-maskiner. Sten Kallin på IBM och självaste Steve Wozniak på Apple hjälpte dem komma igång till det som blev Digitalteatern.
Sture och Charlotte var först i Sverige med datorkonst och deras resultat visas fram bra här.

IMGP2853Alla dessa affischer som var så tidstypiska och som betydde så mycket för oss som var med. Själv demonstrerade jag för att Victoriateatern inte revs och idag är ett kulturhus. Affischen syns längst ut i mitten mot fönstret. De årliga folkfesterna med tusentals människor som fick höra levande musik gratis. Jag och många andra sålde stödknappar för att festivalen skulle gå ihop. Till och med min mormor köpte en knapp med dåvarande S-kommunalrådet Ulla Sandell som punkare. Festivaler som hölls ett stenkast från konstmuseet där ni ser möllan i bakgrunden. Gärdesfesterna i Stockholm var inspiration för Malmös icke kommersiella parkfester. Vi inom den fria kulturen anordnade dem år efter år.

IMGP2851IMG_0296

Sture Johannesson, en svunnen hippie och rebell på Vernissagedagen. En av hans tidigaste datoranimationer.

IMG_0299
Sture och Charlotte Johannesson var nyskapande inom affischer, datateknik och väveri. Deras hem blev en slags vistelseplats för Malmös hippies och fria konstnärer.
Foto Johnny Månsson©

En tanke på “Ropen skalla – konsten åt alla/Malmö Konstmuseum

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s