Originalmusik av Frank Zappa för symfoniorkester. Sverigepremiär! Konsertsalen/Malmö Live


En storartad musikalisk kväll

För första gången i Sverige, Frank Zappas symfoniska verk! Malmö SymfoniOrkester och dirigenten Christophe Mangou tolkade och publiken jublade! Zappas tidigare musiker Napoleon Murphy Brock ”The Muffin Man” överraskade och gästade på sång och saxofon! 

Det var inte bara Zappamusik utan även ett improvisationsstycke, ”Zappi-Zappo, Soundpainting concerto”, där man lät orkestern tolka fritt efter dirigentens rörelsemönster. Mycket kul och uppskattat.

Elgitarristen Frédéric Maurin var inbjuden som extra förstärkning då en elektrisk gitarr ska vara det mest tongivande. Tyvärr improviserade Frédéric inte så mycket på sin gitarr som jag skulle önska. Det gjorde desto mer ”The Muffin Man”.
Murphy stormade in bland publiken och kastade ut muffins medan han storskrattade. Han omfamnade dirigenten och de båda körde igång en Zappalåt där Napoleon spelade saxofon. Till publikens stora jubel. Inte nog med det. Vi fick även höra Napoleon sjunga en låt från Zappas repertoar.

Det är komplicerade rytmer Zappa har skapat men väldigt precist. Kan verka konstigt och är ingen enkel musik. Mycket av Frank Zappas musik är svår att spela då den är så mekanisk.

Blandat med Igor Stravinskij (som Frank Zappa var influerad av) fick vi även höra från Mothers Of Inventions Uncle Meat och Peaches En Regala från Hot Rats samt G-Spot Tornado från The Yellow Shark. En högtidsstund för alla Frank Zappaentusiater.

Foto Johnny Månsson ©

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s