Lakmé av Lèo Delibes/Malmö Opera


Njutningsfull sång i trist opera

Inte svårt att förstå varför denna opera är så sällan spelad. Inte mycket händer på scenen och nästintill konsertant, samt mörk och dyster scenografi. Sömnvarning!

En duktig koloratursopran (Svetlana Moskalenko) är behållningen men det räcker inte i tre timmar. Handlingen är så banal så den orkar jag knappt återge. Man möter kvinna, Öst är öst och Väst är väst. Aldrig de förstå varandras kulturer eller religioner. Man försöker applicera det i nutid. Bättre att man stoppar tillbaka operan i den malpåse där den kom ifrån.

I andra aktens öppning rycks man med i den underbart roliga körens sång och uppträdande. Mer sådant hoppas jag på, men nej, vi åker åter tillbaka till det trista och ointressanta förloppet som utspelar sig i det koloniserade Indien i mitten på 1800-talet.

Malmö Opera har resurser till att göra riktigt bra och underhållande föreställningar. Men det här var en rejäl felsatsning på alla sätt och vis.

lakme_mb-4922
Lakmé – Svetlana Moskalenko; Gérald – Leonardo Ferrando.
Foto Mats Bäcker
Musik Léo Delibes, Libretto Edmond Gondinet och Philippe Gille. Regi Nicola Raab, Scenografi Anne Marie Legenstein. I rollerna Svetlana Moskalenko, Leonardo Ferrando, Taras Shtonda, Matilda Paulsson, Julie Mathevet, Laine Quist, Jakob Högström, Maria Streijffert m fl. Malmö Opera. Premiär 7.10

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s