Blinded by the Light/Film


MMMM
Helt 
suverän och underbar film

En av årets bästa och härligaste filmer. Jag både skrattade och grät om varannat. Det märks att det är samma regissör som gjorde feel-goodfilmen Skruva den som Beckham.

Det gör mycket om man är Bruce Springsteenfan då det vimlar av flera av Bruces bästa låtar. Viket är ovanligt att få tillgång till. Jag vet bara ett annat tillfälle och det är i filmen Mask av Peter Bogdanovich. Men då kom låtarna inte med förrän på dvdn i Directors Cut. På grund av problem med skivbolaget. Bogdanovich fick tillåtelse av Bruce då de är vänner. Likaså var det i denna film som är baserad på Springsteen-fantasten Sarfraz Manzoors trista arbetarklassliv i Luton i London. Genom en vän där blir han helt såld på Springsteen då de går i skolan tillsammans. Härligt att se hur Sarfraz lever upp som människa till Bruces musik. Hela hans liv får en mening och den grå vardagen blir som bortglömd.

En sträng fader gör att Sarfraz har svårt att slita sig loss från sitt pakistanska och muslimska liv. Sarfraz lever trångbott med sina syskon och föräldrar som emigrerat från Pakistan. De sliter hårt med olika underbetalda jobb för att få ekomin att gå ihop. Till råga på allt blir de trakasserade av riktiga rasister som både spottar på dem och pissar i deras brevlåda.

Sarfraz skrev senare en bok med titeln, Greetings from Bury Park. Den syftar på Springsteens första platta. Springsteen och Manzoor möttes och Bruce gav sin tillåtelse till Sarfraz att han fick använda de låtar som han ville ha med i en kommande film. Gurinder Chadha fick möjligheten att regissera efter sin framgång med Skruva den som Beckham.

Sju år tog det innan manuset var färdigskrivet och det är svårt att tro när man ser hur enkel filmen egentligen är. Men det enkla kan också vara det svåra när det blir så här bra resultat.

Alla skådespelarna är väl valda men främst Viveik Kalra som Sarfraz Manzoor är helt underbar i sin roll. Hans vän Roops, väl spelad av Aaron Phagura, introducerar Springsteens musik. Det gör att de båda blir bästa vänner. Tillsammans har de sett otaliga konserter med Bruce Springsteen. Sarfraz Manzoor har sett mer än 150!!! Stanna kvar till eftertexterna så får ni se kul foton på den riktiga Sarfraz, Roops och The Boss. 

Regi  Gurinder Chadha, Medv Viveik Kalra, Kulvinder Ghir, Meera Ganatra, Aaron Phagura m fl

 

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s