Pavarotti/Film


MMMM
Ett fascinerande livsöde

Ron Howard har lyckats med att få fram en fängslande och intressant dokumentär.
Senast var det med The Beatles: Eight days a week. 

Det är intressant från första filmrutan till den sista. Vi får se från Pavarottis barndom där han omhuldas av flera kvinnor som han växer upp med i Modena i Italien. Pavarotti berättar att hans far var en stor sångare som aldrig fick den uppmärksamhet som han förtjänade. Detta tar Pavarotti igen med råge. Men inte utan offer.

Varje gång Pavarotti ska ut på en scen är han ordentligt nervös och går in med livet som insats. Han gör succé direkt då han får chansen för ett inhopp på en opera. Efter det är hans lycka gjord. Hans höga tenor prisas överallt var han än uppträder.

Pavarotti får hela världen som sin arbetsplats och han verkar trivas som fisken i vattnet. Publiken avgudar honom och han älskar dem för deras stora uppskattning av honom.

Tyvärr tar stressen och hans hårda arbetstempo ett allt hårdare grepp om honom. Hans bukspottskörtel blir hans öde och han dör som hämtat från en av de stora operor han medverkat i. Det är ledsamt att se på sjukhuset när han tar farväl av sina barn, fru och vänner.

Alla hans nära vänner, barn och fruar kommer till tals i längre intervjuer. Så gör även Pavarotti, som också var mycket generös då det gällde att ge till välgörande ändamål.
Det är ett rikt arkivmaterial som Ron Howard fått tillgång till. Att få se hur Pavarotti  stormar in till Bono och U2 när de repeterar i Irland är härligt uppfriskande. Pavarotti skapade musikhistoria genom att medverka på scen tillsammans med flera populärartister genom åren.

De andra världsberömda tenorerna, Joseph Carreras och Placido Domingo, som ingick i trion Tre tenorer, återberättar kärleksfullt om sina möten med Pavarotti. 

Regi Ron Howard. Medv Nicoletta Mantovani, Adua Veroni, Madelyn Renée, Zubin Mehta, Placido Domingo, Joseph Carreras, Bono m fl.

Konstruktiv kritik med ditt foto och för- och efternamn prioriteras.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s